2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar színjátszó konferencia Romániában

A partiumi Szilágycseh (Cehu Silvaniei) ad otthont péntektől három napon át a második összmagyar amatőr színjátszó konferenciának, amelynek célja, hogy a közös programok mellett a résztvevők hosszú távú együttműködést is kialakítsanak.
2009. február 27. péntek 13:01 - HírExtra
Mint azt Nagy András László, a konferenciát szervező Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, komoly nehézséget jelent a határon túli magyar színjátszó szervezetek "szétforgácsoltsága". Együttműködésüket "életre kell kelteni", hogy hatékony érdekképviselet jöhessen létre, és például a határ menti régiós együttműködést támogató európai uniós támogatásokra is tudjanak pályázni.

Nagy András László az amatőr színjátszók közös feladatának nevezte a képzési programok összehangolását, azon belül is a rendezőképzést, amelyre - mint mondta - a magyarországi anyagi források nem elegendőek.

A vasárnapig tartó szilágycsehi tanácskozásra hivatásos és nem hivatásos magyarországi, illetve határon túli magyar színházi szakemberek, valamint különböző állami és szakmai szervezetek kaptak meghívást.

A konferencia programjai közül persze a színház sem maradhat ki: a résztvevők a román Ion Luca Caragiale vidám játékát, a Kir Janulit láthatják majd a szilágycsehi Berekenye Diákszínjátszó Csoport előadásában.

Az első összmagyar amatőr színjátszó konferenciát a szlovákiai Füleken (Fil,akovo) rendezték meg két évvel ezelőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását