2024. május 3. - Tímea, Irma

Drasztikus lépésre készül a hazai cigányság

Kolompár Orbán OCÖ elnök helyzete egyre bizonytalanabb. A HírExtra úgy tudja, a cigány önkormányzat fejét el kívánják távolítani posztjáról.
2009. március 1. vasárnap 17:39 - Pénzes Dávid
Információink szerint az Országos Cigány Önkormányzatban (OCÖ) nagy a mozgolódás. Az elmúlt hetek cigányságot érintő súlyos incidensei miatt a szervezetben többen úgy döntöttek, ideje lenne eltávolítani posztjáról Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét. A HírExtra úgy tudja, csupán hetek vannak hátra a leváltásához.

Vádemelés alatt

Tény, hogy Kolompár Orbán ellen éppen eljárás folyik, ezért a belé vetett bizalom természetes módon gyengülhetett meg. A tatárszentgyörgyi gyilkosság után azonban úgy tűnik, e bizalomvesztés eljutott végső stádiumáig. Az OCÖ-ban változást akarnak. Nyilvánvaló, hogy a tragédia miatt közvetlenül nem tehető felelőssé Kolompár, ám közvetett módon, mint a nemzetiségi önkormányzat feje könnyű célponttá válhat.

A HírExtra megtudta, hogy a Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége és néhány ÖCO tag nemzetközi sajtótájékoztatót szervez március 6-ra. Ennek minden jel szerint az lesz a célja, hogy meghátrálásra kényszerítsék Kolompár Orbánt.

A teljes politikai elit felelős

Kozák János levele Gyurcsány Ferenchez
A rendszerváltás óta egyetlen pártnak és kormánynak sem volt fontos, hogy hatékony és számonkérhető programmal segítse a magyarországi cigány lakosság integrációját.(…) Átéltünk egy népirtást a második világháborúban, ennek ellenére nem menekültünk el innen, itt maradtunk és az „átkos” rendszerben mi is segítettünk felépíteni az országot, ültünk a fekete vonaton, hogy szépüljön hazánk. Mi lettünk a legnagyobb vesztesei a rendszerváltásnak, legtöbb munkanélküli közülünk került ki, a mi gyerekeink lettek aluliskolázottak, a felszámolt putrik helyett komfort nélküli telepeket kaptunk. De talpon maradtunk, most is itt vagyunk. (…) Sürgősen kérjük – időpont megjelöléssel - a kormánytól egy válságstáb felállítását, amelybe az OCÖ-n kívül cigány civil szervezeteket is köztük a MCFÉSZ-t is vonják be, egy beláthatatlan következmény megelőzése céljából.
Ez ügyben megkerestük Kozák Jánost, az OCŐ általános elnökhelyettesét, a MCFÉSZ elnökét, aki tájékoztatójában elmondta, a kialakult feszültségekkel teli etnikai helyzet kapcsán nemzetközi sajtótájékoztatót terveznek. Úgy látja, a jelenlegi állapot tarthatatlan: a kormányzatnak illetve a törvényhozásnak is sürgősen cselekednie kell, ez a Parlamenti pártok mindegyikének felelőssége.

Kozák János szerint Gyurcsány Ferenc legújabb megszorító csomagja a mélyszegénységben élőket tovább sújtja, helyzetük még kilátástalanabbá válik. Elképzelhetőnek tartja, hogy az éhség olyan utakra is elviszi őket, amely törvénybe ütközhet. Ez Kozák János szerint nagyon rossz út, „ezekkel az intézkedésekkel termeljük ki a megélhetésért bűnözőket” – mondta.

Kolompárnak magának kell döntenie

Kolompár Orbánról elmondta, ugyan vádemelés van ellene, ám az ártatlanság vélelme mindenkit megillet; bűnösségét csak a bíróság mondhatja ki. Kozák János szerint Kolompár Orbán mérlegelni fogja, hogy meddig vállalja az OCÖ vezetését, mikor dönt úgy, hogy vezetői pozícióját átadja.

Kozák Jánost éppen a beszélgetésünk előtt tájékoztatták arról, hogy Vas ill. más megyékből is több csoport döntött úgy, hogy elhagyják az országot. Az OCÖ általános elnökhelyettese semmiképpen sem szeretné, ha a romák ehhez a megoldáshoz folyamodnának.

A HírExtra olyan információkat is ismer, miszerint a cigányokat sújtó egyre tarthatatlanabb helyzet miatt harmincezer roma kész volna elhagyni az országot. Ám úgy értesültünk ez is csupán annak a taktikának a része, ami Kolompár Orbán elmozdítását tűzte ki célul.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. március 2. 07:12
sharapova2008
2009. március 2. 07:12
Ugyan melyik az a szintén válságtól sújtott ország,amelyik befogadja a szakképzetlen,többségében összeférhetetlen, követelődző "csapatot"?
Magor
2009. március 1. 21:38
Hogy elmennek???...Nincs olyan szerencsénk!!...ja és jó utat!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását