2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szerelem, szex, vágyfokozók, és Valentin-nap

A Valentin-nap sokaknak örömünnep, de az emberek többségének csak felesleges nyűg, pedig eredetileg több évszázados hagyományról van szó, és sokkal inkább a szeretetről szólna, mintsem a szerelemről. De, ha mégis a párunkkal szeretnénk tölteni február 14.
2009. február 12. csütörtök 18:59 - Kővári Adrienn
Sokszor azt vágjuk a Valentin-nap fejéhez, hogy ez is csak egy átvett, amerikai szokás, s ahelyett, hogy a saját kultúránkkal törődnénk, másokat másolunk. Az igaz, hogy a nyugati hatásnak köszönhetően a Valentin-nap elképesztően népszerűvé vált hazánkban, de kevesen tudják, hogy ez több évszázados múltra tekint vissza nálunk is.

Valentin egy létező római pap volt, aki a II. században élt. Innen bonyolódik, a történet ugyanis többféleképpen mesélik további életét. A legelterjedtebb az, hogy Valentint börtönbe vetette keresztény hite miatt II. Claudius császár. Börtönőrének volt egy vak lánya, akinek Valentin a hite erejével visszaadta a látását, majd kivégzése napján átnyújtott a lánynak egy papírt, amire azt írta rá, hogy „A Te Valentinod”. Egy másik történet szerint nem volt szó vak lányról, hanem csak egyszerű szerelemről, ami Valentin és a nő között szövődött, és mikor a férfit vitték a vesztőhelyre, odakiáltott a lánynak, hogy „A Te Valentinod”. Viszont egy harmadik variáció szerint semmilyen lány sem volt a történetben, hanem mikor a vesztőhelyre vitték, odakiáltott a tömegnek, hogy „Ne felejtsétek Valentint. Szeretlek benneteket!”.

Ősi magyar szokások

Bálintról manapság gyakorta elfeledkeznek az emberek, pedig őt is ezen a napon ünnepelnénk, több száz éve ismeretesek itthon is a legendái. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a középkorban, keresztény mártír volt, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje.

Az egyik magyar népi hiedelem szerint, ha egy fiatal lány Bálint-nap előtti éjfélkor egy temetőben sétál, akkor meg fogja látni, hogy ki lesz élete szerelme. Egy dalt kell elénekelni 12-szer, majd el kell sétálni a templomig, akkor majd a szellemek megmutatják jövendőbelinket. Kicsit hátborzongató ez a történet, kétséges, hogy ez akkoriban működött-e egyáltalán, de azért mégis csak egy magyar hagyományról van szó, amit anno biztos, hogy sok fiatal lány kipróbált, hiszen ki ne lenne kíváncsi a jövendőbelijére.

Mindezekből kiindulva, ez az ünnep nagyon is európai, s csak utána amerikai. A katolikus egyház ma három szent Valentint is számon tart, bár az eredeti történeteiket szinte teljesen homály fedi. Csak annyi biztos, hogy minden esetben romantikus személyről volt szó, akit már a középkori Angliában és Franciaországban is szentként tisztelték.

Valentin a 21. században

Ezeket a vicces hagyományokat, vagy a Bálint-napi köszöntőket lassan teljesen elfeledve, már csak a nyugati szokásokat követjük, ráadásul teljesen új értelmezést adtunk ennek az ünnepnek. Ez a nap eredetileg a szeretetről szólna, s nem a szerelemről, tehát nem csak a szerelmeseknek kéne egymást ünnepelniük. Amerikában szeretteiket köszöntik fel február 14-én az emberek, családtagjaikat, barátaikat, és természetesen szerelmüket is.

Itthon már csak a szerelmes párok ünnepeként emlegetjük eme piros betűs napot. Sokakban felmerül az a kérdés, hogy a már eleve boldog (tételezzük fel, hogy boldog) párkapcsolatban élőknek miért van szüksége egy olyan ünnepre, ami csak róluk szól, s őket ünnepli? Miért nem inkább az egyedülálló embereket ünnepeljük, hogy legalább egy nap csak róluk szóljon? Bár lehet, hogy nem szeretnének egy ilyen ünnepet, ami arra emlékezteti őket újfent, hogy magányosak.

Japánban is másként ünnepelnek, de ez a szokás Dél-Koreára, és Taiwanra is egyaránt jellemző. Február 14.-én a lányok feladata, hogy megajándékozzák fiú barátaikat, testvérüket, vagy bárkit, aki kedves a szívüknek. Ez a nap náluk arra is kiválóan alkalmas, hogy végre bevallhassák az érzelmeiket az áhított fiúnak, férfinak. Nem öltöztetik giccsbe az ünnepet, a leggyakoribb, hogy saját készítésű csokoládéval lepik meg a számukra kedves embereket. Viszont itt még nincs vége a szeretet ünnepének, két hét múlva, az általuk csak White Daynek nevezett napon, illik a férfiaknak viszonozni a csokoládét valami hasonló ajándékkal. A White day, vagy magyarosan Fehér nap, már 1978 óta létezik ezekben az ázsiai országokban.

Ha mégis ünnepelni szeretnénk?

Belevethetjük magunkat a Valentin-napi ajándékok kavalkádjába, és addig keresgélhetünk, amíg valami használhatót nem találunk, ami talán a párunknak is tetszeni fog. A plázák tömve vannak a cukiságokkal, egyes üzletek már hetek óra kínálgatják árukészletüket, úgyhogy annyira messzire sem kell mennünk, ha valami ajándékkal szeretnénk a párunkat meglepni.

Ahelyett viszont, hogy összevásárolnánk mindenféle előre legyártott, futószalag terméket, sokkal romantikusabb, ha egy finom vacsorával, egy házilag készült süteménnyel, és pár gyertyával lepjük meg szerelmünket, s esetleg mindezek mellé még veszünk valami apróságot is.

Ha valaki a vacsorával szeretne biztosra menni, hogy párját, vagy a kiszemelt férfit teljesen az ujja köré csavarja, annak ajánlott az ételben olyan hozzávalókat is felhasználnia, amik afrodiziákumnak minősülnek. Vannak olyan vágyserkentő növények, zöldségfélék, gyümölcsök, amik kiválóan alkalmasak arra, hogy a szexuális feszültséget növeljék.

Mivel fokozzuk a szexuális vágyat?

Ilyen növény többek között a bab, vagy a búza, de a fokhagymát sem szabad kihagyni a sorból, hiszen nem csak a vámpírok elűzésére jó. Utóbbinál már csak arra kell figyelni, hogy mindkét fél egyen belőle, mert akkor nem lesz zavaró az illata.

A paradicsom köré erőteljes hit fűződik, a „szerelem almájának” nevezték régebben. Amikor áthozták Amerikából Európába, sokan vagyonokat fizettek ki érte, mert hittek vágykeltő erejében. Akkora jelentőséget tulajdonítottak neki, hogy az erényesebb hölgyek egyenesen megvetették a paradicsomot.

Ide sorolható még az eper, a csokoládé, vagy akár a fahéj is, ezek mind növelik az ember szexuális vágyát, és még nagyon finomak is. Az eper sok C vitamint tartalmaz, aminek nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, így ennek a gyümölcsnek a fogyasztása jobb kedvre derít minket, ami könnyen valaki karjaiba lökhet minket. A csokoládéról mindenki tudja, hogy endorfint termel, amitől szintén boldogok leszünk. Ha jó a kedvünk, sokkal kiéhezettebbek is leszünk.

Viszont vannak olyan növények, amiket tévesen vágykeltőknek gondolunk, pedig nem is azok. Ilyen a banán, az uborka, vagy a sárgarépa. A külső adottságaik miatt hihetik sokan, hogy fokozza a szexuális vágyat, pedig ilyenről szó sincs, de a cseresznyének, és a meggynek sincsenek ilyen hatásai. Az alkoholt is sokan vágykeltőnek tartják, ami részben igaz is, hiszen 1-2 pohár elfogyasztása után az emberek ellazulnak, s gátlásaikat is maguk mögé hajítják. Viszont, ha túl sokat fogyasztunk, főleg a férfiak, akkor könnyen, korán véget érhet az este. A túl sok alkoholtól sokkal nehezebb elérni az orgazmust, sokszor nem is jön létre ilyen helyzetekben, vagy csak nagyon nehezen.

Mindezek ellenére a Valentin-nap akkor is két táborra osztja az embereket, vannak, akik nagyon szeretik, és vannak, akik nagyon nem. A legjobb az lenne, ha ez az ünnep legalább egy picit visszatérne a gyökereihez, és inkább a szeretetről szólna, talán akkor mindenkié lehetne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2009. február 14. 10:12
Kuk' mal hier!
http://www.youtube.com/watch?v=wKBAGVEC9Vg&feature=channel_page
;-) ;-PP
...
2009. február 14. 10:07
és akko' a ZorszarvúÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ.....? ;-P
Vakhangya
2009. február 13. 20:12
Ocsabika! Igeny szegényes a fantáziád. Nyulak gyorsan elmennek, no de a medvék! Én rájuk szavzok. :))))))))))
Na pá!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását