2024. május 25. - Orbán

A második elődöntőben küzdhet a magyar versenyző

A második elődöntőben állhat majd színpadra az Eurovíziós Dalverseny magyar versenyzője - derült ki a pénteki moszkvai sorsoláson, amelyen eldőlt, mely országok képviselői küzdenek majd a döntőbe jutásért az egyes elődöntőkben. A szervezők stílusosan Matr
2009. január 30. péntek 20:55 - Hírextra
A Magyar Televízió kommunikációs osztályának közleménye szerint az idei Eurovíziós Dalfesztivál két elődöntőjét május 12-én és 14-én rendezik meg: mindkét színpadi produkcióban 19 versenyző lép fel, akik közül 10-10 kerülhet be a döntőbe.

A magyar versenyző május 14-én lép színpadra és Szlovénia, Dánia, Azerbajdzsán, Lettország, Hollandia, Szerbia, Norvégia, Ukrajna, Görögország, Litvánia, Lengyelország, Horvátország, Észtország, Moldávia, Ciprus, Írország, Szlovákia és Örményország képviselőivel küzd a döntőbe jutásért.

Az első elődöntőben Bosznia-Hercegovina, Svédország, Izrael, Belgium, Andorra, Csehország, Izland, Montenegró, Grúzia, Bulgária, Portugália, Svájc, Macedónia, Finnország, Fehéroroszország, Törökország, Románia, Málta és Albánia versenyzője állhat színpadra.

A május 16-i fináléban 25 dal hangzik majd el: az elődöntők 20 továbbjutóján kívül biztosan látható lesz majd a négy állandó szereplő, azaz Nagy-Britannia, Spanyolország, Németország és Franciaország, valamint a tavalyi győztes, a házigazda, Oroszország.

Az idén új sorsolási rendet vezettek be, amellyel az volt a szervezők célja, hogy a korábbi években jellemző kölcsönös egymásra szavazásokat - a volt Jugoszlávia országai, illetve a szovjet utódállamok között - némiképp csökkentsék. A két elődöntő résztvevőinek neveit összesen hat Matrjoska-babából húzták ki, úgy, hogy nagyobb eséllyel kerüljenek külön elődöntőbe a szomszédos országok.

Az első elődöntőt Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban is közvetítik majd, így a résztvevő országok mellett ezen három állam nézői is szavazhatnak. A Magyarország részvételével zajló második elődöntőre - az érintett 19 ország közönsége mellett - a francia és az orosz tévénézők is leadhatják majd voksaikat.

Az Európa-szerte több száz milliós nézőtábort vonzó Eurovíziós Dalversenybe az idén összesen 43 ország nevezett be. Az idei moszkvai megmérettetés magyar résztvevőjéről pályázati úton dönt a Magyar Televízió: a hétfőn lejáró határidőig jelentkezők közül egy szakmai zsűri választja majd ki a magyar versenyzőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását