2024. május 13. - Szervác, Imola

Fidesz: a kormány eladósított az országot

A Fidesz szerint a kormány több évtizedre eladósította Magyarországot, és tovább súlyosbítja a helyzetet az Európai Beruházási Banktól most felvett 132 milliárd forintos kölcsön - mondta Balsai István, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoz
2009. január 28. szerda 12:25 - Hírextra
"A (...) kormány tovább súlyosbította a helyzetet az ország több évtizedre szóló eladósítási folyamatában" - értékelte a politikus az Európai Beruházási Banktól felvett hitelt.

A fideszes képviselő mélységesen felháborítónak nevezte, hogy nem lehet tudni milyen feltételekkel, milyen kamattal vették fel az újabb hitelt és a kölcsönadó milyen biztosítékokat kért.
Balsai István kiemelte: olyan mélyre süllyedt Magyarország az adósságspirálban, hogy ezt a 132 milliárd forintot már azért kellett felvenni, hogy az uniós támogatások nemzeti önrészét kifizessék, mert Magyarországnak erre sincsen saját forrása.

Szerinte a kormány tagjai "naponta többször az ellentmondások és hazudozások pókhálójában vergődnek", ez a hazudozás pedig az ország polgárainak zsebére és a még meg sem született generációk életfeltételeit érintő kötelezettségvállalásra vonatkozik.

A Fidesz éppen ezért terjesztette be az Országgyűlés feloszlatásáról szóló indítványát, amely azt a célt szolgálja, hogy ne egy 27 százalékos támogatottságú, minden szempontból hiteltelen, "saját magával is perben-haragban, ellentmondásban álló" kormány vezesse az országot, hanem a választók többségének bizalmát élvező, új erő - jelentette ki a politikus, aki szerint a kormány támogatottsága a szavazók egyharmadát sem éri el, szemben a Fidesz és a KDNP közel kétharmados, 60,6 százalékos támogatottságával.

A fideszes képviselő felidézte a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól kapott hiteleket is. Szerinte az IMF-hitellel kapcsolatban "mellébeszélés, szemfényvesztés és hazudozás folyt", hiszen Veres János pénzügyminiszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt mondta, hogy a kért összeg csak védőpajzs, és nem akarják majd elkölteni, aztán mégis lehívták a pénzeket.

A politikus az EU-tól felvett hitelről szólva azt mondta, hogy a kormány súlyos alkotmány- és törvénysértéssel kötött nemzetközi szerződést, amivel "zálogba lett csapva" az egész nemzeti vagyon.

Mint mondta, a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen interpellációban foglalkozik majd az üggyel, és továbbra is úgy véli, hogy a kormánynak korrigálni kell a szerződést, a dokumentumról pedig a parlamentben kell tárgyalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását