2024. május 13. - Szervác, Imola

Semjén nem bízik a kormány intézkedéseiben

Bár a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) részt vesz a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen, konkrét kormányjavaslatokra nem számít a válság mielőbbi megoldását illetően - mondta Semjén Zsolt az MTI-nek adott interjújában.
2009. január 27. kedd 16:49 - Hírextra
A KDNP elnöke arról is beszélt: nem bízik abban, hogy a kormány rendbe tudja tenni a gazdaságot, megfelelő javaslat esetén azonban támogatják a tb-járulék és az szja csökkentését. Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a családi pótlék továbbra is alanyi jogon járjon.

"Mi hívei vagyunk az szja csökkentésének, bár szerintem a munkához kapcsolódó járulékterhek csökkentése ennél is fontosabb lenne. De én szkeptikus vagyok a kormány adócsökkentési javaslatával kapcsolatban" - fogalmazott Semjén Zsolt, aki a napvilágra került hírek kapcsán emlékeztetett: 2005-ben a jelenlegi kormánytöbbség elfogadott egy hosszú távú adócsökkentési törvényt, amely érintette az szja-t is. Ám - tette hozzá - a választásokat követően a szocialista kormány első dolga volt ezt a törvényt visszavonni.

Semjén Zsolt elmondta: Gyurcsány Ferenc a szociális népszavazás előtt is sokat beszélt az adócsökkentés lehetőségéről, arról, hogy közösen kellene megkeresni az adómérséklés lehetőségeit. Ehhez képest semmiféle adócsökkentés nem történt, sőt, adóemelésre került sor - jegyezte meg.

"Ha Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy szja-t akar csökkenteni, nagy hittel kell rendelkeznie annak, aki ezt komolyan veszi" - jelentette ki a pártelnök, aki azonban, mint mondta, nem zárkózik el egy adócsökkentési javaslat megszavazása elől. Kijelentette: ha a kormány konkrét szakmai javaslata elfogadható a KDNP számára, azt természetesen megszavazzák.

A politikus kifejtette: a KDNP határozott meggyőződése, hogy a kormány "a válságkezelést illetően rossz úton jár, félrekezeli azt", aminek következtében drámaivá vált munkanélküliség, soha nem látott szegénység van kibontakozóban, illetve a forint lavinaszerű zuhanását tapasztaljuk, ami a jelentős mértékű devizahitel miatt tovább ront a családok helyzetén.

Úgy vélte, a jelenlegi helyzet a recesszió miatt tovább romlik, így a közműszámlák, a devizahitelek fizetésének elmaradása a viszonylag rendezett családok életét is teljesen tönkreteheti. Közölte: ezért lenne szükség a családi csődgondnok intézményének bevezetésére, amire a KDNP a közelmúltban javaslatot is tett.

A családtámogatás jelenlegi rendszerének esetleges átalakításával kapcsolatban Semjén Zsolt azt mondta: a Magyarországon meglévő jelentős jövedelemkülönbségek ellenére is "a legharcosabban ellenzik" a kormány tervezett intézkedését, a családi pótlék alanyi jogosultságának megszüntetését. Véleménye szerint a családi pótlék nem szociális segély, ez a juttatás azt fejezi ki, hogy az állam és a társadalom elismeri: a gyermeknevelés a legnagyobb érték.

Úgy vélte, a kormány javaslatának "álságos volta" egy pillanat alatt kiderül, ha tekintetbe vesszük, hogy a magasabb jövedelműektől elvett pénzt nem a szegényebb családoknak adnák oda, hanem azt a költségvetés egyszerűen lenyeli, s ebből fizetik tovább a rossz kormányzás árát.

Gyurcsány Ferenc kijelentéseiről - arról, hogy a kormányfő 6-8 évre szóló társadalmi-gazdasági egyezségről, a politikai erők megállapodásáról, illetve a politikán belüli kompromisszumkészségről beszélt - Semjén Zsolt azt mondta: ez tipikus "gyurcsányi PR-fogás", a "szeressük egymást, gyerekek!" tartalmilag üres gondolatának hangoztatása.

Semjén Zsolt szerint azt, hogy valójában mi Gyurcsány Ferenc álláspontja, nem lehet tudni. "Csak annyi bizonyos, hogy van álláspontja. Minden kérdésben legalább nyolc-tíz, hiszen mindent mondott már, és annak a szöges ellentétét is." Úgy vélte, a kormányfő tulajdonképpen nem az ellenzékkel képtelen megállapodni, hanem a magyar társadalommal. "Az a kormány, amelynek a költségvetése két hetet sem élt meg, hogyan lenne képes 6-8 éves távlatban gondolkodni?" - tette fel a kérdést.

A parlament tavaszi ülésszakának feladataira áttérve azt mondta: a KDNP hagyományos témáit - a családi adózás, a családok védelme, a délvidéki magyarok ügye - viszi tovább. Ám mindenkinek látnia kell, hogy jelenleg "államcsőddel állunk szemben", s ez a csőd az élet minden területét érinti. Elsődlegesen ebből a helyzetből kell kikeveredni - hangsúlyozta.

A tavaszi hónapok másik kiemelkedő feladatáról, az európai parlamenti választás kampányáról a politikus azt mondta: a KDNP önkormányzatokban elfoglalt erős pozícióját kihasználva a párt politikusai sok helyi fórumon szerepelnek majd, ahol az unióval kapcsolatos témák mellett várhatóan napirendre kerülnek belpolitikai kérdések is.

Semjén Zsolt álláspontja szerint az uniós választás eredménye meghatározza a parlamenti választások induló pozícióját a pártok számára.Az SZDSZ-ben zajló folyamatokra reagálva a KDNP elnöke úgy fogalmazott: Fodor Gábor elnökké választásakor még látott lehetőséget arra, hogy a szabad demokraták visszatérjenek a rendszerváltáskor képviselt értékeikhez, ma azonban már úgy véli, ez nem sikerült.

"Az SZDSZ újfent hűtlen lett rendszerváltoztató énjéhez, és nyilvánvalóan most egy álellenzéki pártként működik" - mondta. Szerinte ez akkor vált világossá, amikor frakciójuk megszavazta a költségvetést.

Semjén Zsolt szerint Fodor Gábornak azt a célját, hogy Gyurcsány Ferenctől megszabadítsák az országot, nem sikerült elérnie, s Fodor ezzel vereséget szenvedett: maradt a kormányfő, és nem sikerült a szakértői kormány felállítása sem. Hozzátette: ma az SZDSZ a "politikai impotencia" állapotában van, politikája erkölcsi értelemben is ellehetetlenült azzal, hogy kilépett a koalícióból, ám megszavazta a költségvetést.

Arra a kérdésre, hogy mindez előrejelzi-e az SZDSZ 2010-es sorsát, Semjén Zsolt azt mondta: "hőn remélem".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását