2024. május 3. - Tímea, Irma

Elkezdődhet végre a béke?

Az összevont kongói-ruandai csapatok csütörtökön elfogták Laurent Nkundát, a térség béketörekvéseit felrúgó lázadók vezérét - jelentette be ma közösen a ruandai és a kongói hatóság. Ezzel a lépéssel, több mint tíz év után talán béke köszönhet Kongóra és s
2009. január 23. péntek 19:10 - Hírextra
A több mint ötmillió halottat követelő, 1998 óta tartó Kongói Háború, és egyben a tavalyi év végén újra fellángoló harcok végét eredményezheti az összevont kongói-ruandai erők tegnapi akciója. A hadmozdulat a határ menti Nagy Tavaknál történt. Akciójuk során három zászlóaljnyi lázadó ellen léptek fel, mivel nem akartak részt venni a ruandai Hutu milíciák felszámolásában - ekkor kapták el az ex-tábornokot is. A két hadsereg hosszú háborúskodás után csak pár hete működik együtt, de a siker máris kézzelfogható.

Nkundát jelenleg Ruandában tartják fogva, de Kongó már kezdeményezte kiadatását. „Kongói elfogatóparancs van ellene, ő maga is kongói, és Kongó területén követte el a bűntetteket. Tehát teljesen helyénvaló, hogy Kongóban ítélkezzenek fölötte.”- közölte Lambert Mende, Kongó tájékoztatási miniszter. Az emberjogi szervezetek árgus szemmel fogják figyelni a háborús bűnös sorsát - közlésük szerint.

Közben a Nkunda vezette lázadóknál csak felforrósodtak a pár hete már tartó vezetési viták, így a nemrég még egységes szervezet most végleg feldarabolódhat - tovább segítve ezzel a két kormány összevont csapatainak dolgát. Ha minden így folytatódik és a két kormány továbbra is össze tud dolgozni - amit igen nagy nemzetközi nyomás segít elő - akkor az év végére akár be is fejeződhet a föld második világháború utáni legnagyobb fegyveres konfliktusa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását