2024. május 3. - Tímea, Irma

Szeminárium a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Soren Kierkegaard dán filozófus életművét a színház és a művészetek szempontjából vizsgálja a Kierkegaard and Art címmel szerdán kezdődött nemzetközi szeminárium. Az angol, illetve német nyelvű előadásokon minden érdeklődőt szívesen látnak a budapesti Baj
2009. január 14. szerda 15:00 - Hírextra
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársának tájékoztatása szerint az intézet a budapesti Kierkegaard Cabinet szervezéséhez csatlakozva a Dán Kulturális Intézettel és a budapesti dán nagykövetséggel közösen hozta létre a tudományos határokon átívelő és Kierkegaard pályáját színházi szempontból megközelítő kétnapos konferenciát.

Kierkegaard elég szervesen köthető a színházhoz, bár nem ez lesz az egyetlen téma - hangsúlyozta Czékmány Anna, hozzátéve, egyre inkább trend a tudományos tanácskozások terén, hogy a szervezők megpróbálnak olyan peremterületeket választani egy-egy filozófus életművéből, amelyek nem feltétlenül tűnnek a fősodorba tartozónak. "Ha valaki Kierkegaard nevét hallja, valószínűleg nem a színház- és drámaelméletre gondol, de egyáltalán nem érdektelen a periféria, a +morzsák+ alapján közelíteni ehhez az eddig totálisnak kezelt gondolatrendszerhez" - fogalmazott az irodalomtörténész.

A szemináriumra a koppenhágai Soren Kierkegaard Kutatóintézet munkatársai és az OSZMI kutatói mellett számos országból érkeztek előadók. "Nem olyan sokan foglalkoznak magas szinten a dán filozófus munkásságával, de a mintegy harminc kutatóból mi el tudtunk hívni tízet" - hangsúlyozta Czékmány Anna.

Az OSZMI munkatársa szólt a szemináriumot kísérő kamarakiállításról is: "Daniel Liebeskind amerikai építész a koppenhágai művészeti akadémia tanáraival és diákjaival egy közös projektben a kierkegaardi séták alapján létrehozott egy nagyon érdekes térbeli konstrukciót, egy több mint három méter magas tárgyat". Elmondása szerint ezt helyhiány miatt a Bajor Gizi Színészmúzeumban nem tudják kiállítani, de a konstrukciót és a munkafolyamatot megörökítő fotódokumentációt fénymásoló-fóliák segítségével egymásra rétegezve mutatják be a konferencia helyszínén.

Mint Czékmány Anna elmondta, a kétnapos szemináriumon elhangzó előadások egy angol nyelvű tanulmánykötetben nyomtatott formában is meg fognak jelenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását