2024. május 3. - Tímea, Irma

Dán "hollók" jótékonykodnak

"Éjszakai hollóknak" (Natteravnene) hívják azt a dán önkéntes hálózatot, amelyhez a mintát egy 1987-ben született svéd kezdeményezésből vettek át egy biztonságosabb, erőszakmentes társadalom megteremtése céljával.
2008. december 7. vasárnap 13:20 - Hírextra
A dán "hollók" 1998. március 6-án jelentek meg először az utcákon jellegzetes sárga kabátjukban, zsebükben cukorkákkal, léggömbökkel és óvszerekkel.

A "hollók" 18 és 88 év közötti férfiak és nők, hármasával járőröznek az utcákon mindennap a tanítás befejezésekor, illetve esténként pénteken, szombaton és munkaszüneti napok előestéjén éjjel 1 óráig.

Figyelnek, beszélgetnek a fiatalokkal, de fizikailag sohasem avatkoznak be a verekedésekbe. Súlyosabb esetekben a rendőrséget hívják. Tanácsokat adnak gyereknek, felnőttnek, így hozzájárulnak a vandalizmus, az erőszak megfékezéséhez. Segítik azokat is, akik sokat ittak, felhívják hozzátartozóikat, barátaikat, vagy taxit, mentőt hívnak, ha kell.

Aki "éjszakai holló" akar lenni, annak részt kell vennie olyan tanfolyamokon, ahol megtanulja az elsősegélynyújtást, helytállni minden fajta magatartással szemben és kezelni a konfliktusokat.
A Natteravnenének van egy országos titkársága, amelyet magánszemélyek finanszíroznak és 2008-tól kezdve ingyenes tanfolyamokat is szervez szülőknek, ahol felkészítik őket gyermekeik nevelésére.

Kézzel fogható eredményeket tudnak felmutatni: folyamatosan csökken azoknak a dánoknak a száma, akiket nyugtalanít az erőszak, a bűnözés terjedése. 1996-ban még a lakosság 60-70 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, 2000-ben 50-60 százalék, 2006-ban pedig már csak 31 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását