2024. május 28. - Emil, Csanád

Indul a második útra

Március 25-én induhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban. Charles Simonyi ötödik űrturistaként 2007. április 7-én utazott először a Nemzetközi Űrá
2009. január 12. hétfő 13:18 - Hírextra
Jurij Gidzenko, az űrhajósok csillagvárosi felkészítő-központjának helyettes vezetője szerint Charles Simonyi dublőrje, Esther Dyson már decemberben elkezdte a speciális felkészülést. Mivel Charles Simonyi rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal, csupán fel kell frissítenie ismereteit, s fel kell készülnie a kísérletekre, amelyeket az űrállomáson folytat majd.

A Space Adventures cég, amely az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal kötött szerződés szerint 1999 óta szervezi az űrturisták utazásait, még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a március 25-én startoló Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén a harmadik hely Charles Simonyié lesz. Ennek alapján a 60 éves szoftvermilliárdos nemcsak az űrutazásainak száma és a kozmikus turistáskodásra fordított összeg alapján állít fel rekordot, hanem ő lehet az utolsó nem professzionális űrhajós is. Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz vezetője korábban ugyanis bejelentette, hogy Oroszország az elkövetkező években beszünteti az űrturisták fogadását. A Szojuz űrhajókon ugyanis évekre előre szét van osztva minden hely az ISS-t üzemeltető országok professzionális űrhajósai és csillagászai között. Az összes hely elkelt annak ellenére, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít a Nemzetközi Űrállomásra.

Szergej Kosztyenko, a Space Adventures oroszországi képviseletének vezetője szerint viszont még nem dőlt el véglegesen a kérdés. Véleménye szerint minden egy "kiegészítő" Szojuz-űrhajó megépítésétől függ, amely egyszerre két űrturistát szállíthatna a Nemzetközi Űrállomásra.

A Space Adventuresnek köszönhetően eddig hat űrturista látogathatott az ISS-re: Dennis Tito (2001), Mark Shuttleworth (2002), Gregory Olsen (2005), Anousheh Ansari (2006), Charles Simonyi (2007) és Richard Garriott (2008).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását