2024. május 5. - Györgyi

Tavaly égés volt, most áldás jár

Megáldotta Juliusz Janusz érsek, pápai nuncius a szegedi Dóm egy éve gyújtogatásban súlyosan megrongálódott, mostanra felújított főkapuját szombaton - tájékoztatta az MTI-t a dóm plébánosa.
2009. január 10. szombat 18:50 - Hírextra

Kondé Lajos elmondta: a munkálatokat szeptemberben - több mint nyolc hónappal a gyújtogatás után - kezdték meg, miután a műemléki felújítás szigorú követelményeinek kellett megfelelni. A kapu Kovács Jenő szegedi születésű, jelenleg Abonyban élő szobrászművész munkája, a bejárat melletti kőoszlopokat pedig Szigeti Márton faragta újra. A csaknem tizenöt millió forintos költséget - mivel a templom biztosítva volt - a biztosító fedezte, de a közvetett költségekhez a hívek egyéni adományaikkal is hozzájárultak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta: az egy évvel ezelőtti szomorú esemény mozgatórugóit máig nem ismerni, de mégis "örömteli, boldog bűnt" követtek el, hiszen az eredetinél is szebb lett a helyreállított főkapu.

Az eseményen megjelent Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Gyulai Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök, és több más egyházmegye püspöke is, így Pápai Lajos, a győri, Pénzes János, a szabadkai, Spányi Antal, a székesfehérvári, Németh László, a nagybecskereki, Martin Roos, a temesvári, Mayer Mihály, a pécsi és Bosák Nándor, a debreceni egyházmegye vezetője.

A szegedi Dóm bejárata előtt felállított Betlehemet 2007. december 27-én éjszaka ismeretlen tettesek felgyújtották. Mire a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, több mint tízmillió forintos kár keletkezett. Megsemmisült a Betlehem, megrongálódott a templomkapu faszerkezete, az azon található bronz dombormű, az áthidaló gerenda, és a kapu melletti faragott oszlopok is megsérültek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását