2024. május 3. - Tímea, Irma

Jogsértő a népszavazási kezdeményezés?

Aggályosnak, lényegében jogsértőnek tartja a miskolctapolcaiak népszavazási kezdeményezését Mihalecz Péter, a miskolci önkormányzat jegyzője, aki a Miskolctapolca leválását népszavazással kezdeményező Leválást Előkészítő Bizottság (LEB) eljárása miatt tör
2008. december 8. hétfő 15:25 - Hírextra
A jegyző törvényeket, jogszabályokat idézve azt közölte: új község alakításának kezdeményezésekor "a falugyűlés legalább háromtagú előkészítő bizottságot választ a településrészen lakó települési képviselőkből, ha nincs elég települési képviselő, vagy azok a megbízatást nem vállalják, akkor más választópolgárokból".

Itt és most ez nem történt meg, hiszen "sem az önkormányzati, sem a részönkormányzati képviselők felé nem érkezett ilyen irányú felkérés" - mondta.

Mihalecz Pétert idézve Veres László azt is közölte: a LEB törvényi kötelezettsége ellenére nem tájékoztatta a lakosságot javaslatairól, nem tett javaslatot a megalakuló község területére, a község elnevezésére - ehhez szakmai véleményt kellett volna kérnie a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban működő Földrajzinév Bizottságtól -, nem készítette el javaslatát a vagyoni jogok és kötelezettségek megosztására, valamint a költségek viselésére, s nem készítette el az új község költségvetésének számítási anyagát.

A jegyző úgy vélte: a LEB népszavazást megelőző eljárása nem felelt meg a törvényi előírásoknak.
Miskolctapolcán a vasárnapi népszavazáson a választási névjegyzékben szereplő szavazók többsége a Miskolctól való elszakadásra voksolt. A választási névjegyzékben szereplő 2.467 lakos közül 1432-en adtak le szavazatot, ezek közül 1426 volt érvényes; 835-en az elszakadásra, 591-en a maradásra voksoltak. A népszavazási íven egy kérdés szerepelt: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról?".

A miskolci közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselői korábban egyöntetűen azt hangoztatták: nem támogatják a leválást. A főleg európai hírű barlang-termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet népszavazást kezdeményező lakói ugyanakkor azzal érveltek: Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó Tapolca fejlődéséért.

Miskolctapolca az írásos emlékek szerint 1210 óta a borsodi megyeszékhely része.Az előírt jogi eljárás lefolytatása után Miskolctapolca a legkorábban 2010 őszétől, a várhatóan akkor tartandó helyhatósági választás után lehet önálló község.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását