2024. május 12. - Pongrác

Hihetetlen, megtámadták a pápát! - videó

Karácsony a béke, a szeretet és az egyéb hasonló nyalánkságok főleg keresztény ünnepe. Ilyenkor celebrál nagymisét a pápa s gyűlnek a Szent Márk térre a hívők százezrei, hogy őszentségét hallgassák - vagy hogy lerohanják. A helyzet súlyosságát emeli, hogy
2008. december 26. péntek 07:29 - Pásztor Balázs
Most történt

A karácsonyi hagyományos szentmise alakalmából egy ismeretlen férfi a kordont ledöntve rohant XVI. Benedek pápa felé, nem épp azzal a szándékkal, hogy előtte lefékezve megálljon. Két biztonsági azonnal ráugrott és a földre döntötték, Benedek meg folytatta útját, mintha misem történt volna. A támadóról, szándékáról, nemzetiségéről semmit sem tudni, mivel a Vatikán teljes hírzárlatot rendelt el, mint az összes korábbi esetben. Az egyházfő az éjféli misén, a sokat szenvedő gyerekekről és a világra váró bizonytalanságról beszélt.


Nem az első eset

Ugyanis nem most történt először, hogy XVI. Benedek pápát megpróbálták megtámadni. 2007 júniusában őszentsége általános audenciája közben egy német állampolgárságú férfi a pápamobilra próbált felpattanni, de nyolc gyors reagálású testőr letépte onnan - akkor a pápa észre sem vette az incidenst. A férfi elmondása szerint nem akart bajt, csak fel szerette volna hívni magára a figyelmet. A vatikáni hatóságok a kihallgatás után diliházba küldték, egy pszichiáter szakvéleménye alapján.

2006 szeptemberében egy regensburgi szabadmisén történt a mostanival majdnem megegyező eset. Akkor is egy férfi próbált eszeveszettül belépni a pápa személyes aurájába és akkor is a biztonságiak vitték a földre az illetőt - igaz akkor a VIP páholy tagja volt a fékezhetetlen pápafan. A hírzárlat itt is élt, így a férfi indítékáról a mai napig nincs tudomásunk. Ugyanebben a hónapban mázolták össze őszentsége szülőházát két vödör festékkel.

Miért?

A pápa emberi oldala
Benedek pápa hat nyelven beszél, további négyen olvas és ért, szereti a macskákat, képzett zongorajátékos, különösen Mozartot és Beethovent kedveli. Barátai szerint kedves, félénk ember.
Kell lennie valami indoka arra, hogy XVI. Benedek pápát miért érik sorjában az inzultusok. Bár kideríteni nem tudtuk, de lehetséges okokba azért bátran belementünk. Az szinte ténynek számít, hogy II. János Pál személyében a pápaság reneszánsza indult el, így bárki is következett volna utána, az nem lehetett olyan jó mint ő, s ekképp személye is több bírálatban részesül, mint az kijárna neki. Csakhogy utána a konzervatív XVI. Benedek következett, aki bár II. János Pál egyik bizalmasa volt, és az ő útját akarta folytatni, ez nem igazán sikerült.

Polgári nevén Joseph Alois Ratzinger - avagy „isten rottweilere” - 1927 februárjában született, vagyis hamarosan 82 éves. Posztját hivatalosan 2005. április 14-e óta tölti be, de az eltelt röpnyi három és fél év alatt okozott némi „kellemtelenséget” az egyháznak. Az egy dolog hogy fiatalkorában Hitlerjugend tag volt és Magyarországon állított tankcsapdákat (ezt csak kötelességből tette), de egyes, a 2006 szeptemberében már pápaként elhangzott mondatai éktelen haragot váltottak ki az Iszlám képviselőből, amiért nem győzött magyarázkodni és bocsánatot kérni. A zsidókkal se járt sokkal jobban, ugyanis hivatalosan is találkozott egy zsidóellenes nézeteiről ismert lengyel pappal - ezen a két, zsinagógában tett látogatása sem sokat csorbított. Ő alatta robbant ki az amerikai pedofil-pap botrány is, ami csak amerikai látogatásával csillapodott le.

Öltözködésben nem hajaz elődjére, bár tiltásait ő is hangoztatja: erősen fellép az eutanázia, az abortusz, a homoszexualitás, és a nők egyházi szerepvállalása ellen. Megreformálta a kúriát, avatott pár szentet, és utazgatása is akadt bőven, de mégis hiányzik az a fajta nyitott, emberközeli személy, akit II. János Pál képében megszoktunk.

Visszautasítja az óvszer használatát (helyette a hűséget és szüzességet emlegeti, mint az AIDS ellenszerét), alig ismeri a harmadik világot, a pénzt és a szenvedélyt pedig a modern kor pestiének nevezte. Konzervatívsága annyira erős, hogy egyesek még a Második Vatikáni Zsinat változásai iránti elkötelezettségét is megkérdőjelezik. Róla nem lehet elképzelni, hogy kiálljon a nagy tömeg elé, és például azt mondja, hogy a Vampire nevű szerepjáték jó, mert megmutatja a gonoszt és azt hogy miként küzdjünk ellene - ahogy ezt elődje tette. Ő nem lehet az a tömegeket fanatizáló kedves bácsi, pedig a nép most már ezt várja el.

Egyébként egy legenda szerint két pápája lesz még az egyháznak: egy gyenge, és egy akit megölnek. Ő vajon melyik?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását