2024. május 5. - Györgyi

Megvan a Grammy életműdíjasa

A Four Tops együttes, a soul műfajának kiemelkedő amerikai csapata kapja a Grammy életműdíjat - jelentették be a gála szervezői. Az énekegyüttes 2009. február 7-én veheti majd át az elismerést, egy nappal az 51. Grammy-díjak átadása előtt.
2008. december 23. kedd 10:05 - Hírextra
Az együttes több mint ötven éve létezik, egyesek szerint 1954-ben, más források szerint 1956-ban alakult. Mindig négyen voltak, az első összetételükben négy évtizeden át énekeltek együtt Levi Stubbs első énekes vezérletével, aki ez év októberében hunyt el. Van további két halottja is a kvartettnek, a múltat így egyedül Abdul Duke Fakir képviseli. A Four Tops 1963-tól dolgozott a Motown kiadóval, amely évtizedek óta a legjelentősebb, színesbőrű előadókat foglalkoztató lemezcég Amerikában.

A fél évszázad alatt az együttes több mint 50 millió lemezét adták el a világon. Olyan slágerekkel írta be nevét a műfaj aranykönyvébe, mint az Ain,t That Love, a Baby I Need Your Loving és a Reach Out, I,ll Be There - ez utóbbi dallal listát is vezettek, s két albumuk is az élre került. Ismert, listás sikerük volt a Bernadette és az It,s Same Old Song.

A Four Tops nemcsak a soulzenével ért el sikereket, hanem a dzsesszben és a popban is. Neil Portnow, a Grammy-díjak jelölését és átadását bonyolító NARAS (Hangrögzítő Tudományok és Művészetek Országos Akadémiája) elnöke a legnagyobb elismeréssel szólt a Four Tops érdemeiről.

Az 51. Grammy-díjkiosztóhoz kapcsolódva több más neves előadó is kap pályájának eredményeit elismerő díjakat, például Brenda Lee, a hatvanas évek énekesnője, Gene Autry countryénekes, a Blind Boys of Alabama, a Magyarországon is járt gospelegyüttes, Tom Paxton folkénekes, Hank Jones dzsesszzongorista, valamint Allen Toussaint dalszerző, Elliott Carter zeneszerző és George Avakian dzsesszproducer.

A BBC jelentése szerint a technikai különdíjasok között lesz Clarence Leo Fender, a nevét viselő gitár kifejlesztője.Az 51. Grammy több mint száz jelöltjének listáját december elején tették közzé. A legtöbb - nyolc - jelölést Lil Wayne rapper kapta, őt a brit Coldplay együttes követi hét jelöléssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását