2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiállítás a nyilvánosság előtt festett képekből

A nyilvánosság előtt alkotott tizenegy festő nyolc héten át Salgótarjánban, munkáikból pénteken nyílt kiállítás a Nógrádi Történeti Múzeumban.
2008. december 12. péntek 21:25 - Hírextra
Az Ars Longa Művészeti Egyesület által szervezett Open Art nyilvános nemzetközi szimpózium keretében tizenegy meghívott - osztrák, szlovák és magyar - művész folytatott "akciófestészetet" október elsejétől a múzeum műhellyé lett nagytermében.

Az alkotás nyilvános volt az érdeklődők számára, akik figyelemmel kísérhették, ahogyan a 11 üres fehér vászon folyamatosan "megtelt", és a képek keletkezésével együtt a kiállítás is felépült. A művészek egy térben és megadott időkeretben dolgoztak október elsejétől. Minden alkotó nyolc hét alatt készíthette el a helyszínen 2-szer 2 méteres festményét. A vászon méretén, az alkotási időszakon, valamint a helyszínen kívül más kritériumot nem támasztottak, minden művész szabadon választhatta meg a technikát és az alkotás témáját, valamint azt is, hogy a megadott alkotási időn belül mely napokat vette igénybe a mű elkészítéséhez.

A változatos stílusban készült képek között megtalálhatók ember- és tájábrázolások is.
Fürjesi Csaba, az Ars Longa Egyesület művészeti vezetője az akció kezdete előtt úgy fogalmazott: normál esetben minden művész otthon dolgozik a műtermében, és ha egy-egy kép nem sikerül, azt nem mutatja meg senkinek. Itt viszont a képek a kiállítás helyszínén készültek, azokat az alkotók nem vihetik haza kicserélni, itt minden munka névjegy.

A Nógrádi Történeti Múzeumban január 31-ig két kiállítás tekinthető meg: az Open arttal együtt megnyitották az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Cered-Salgótarján nemzetközi művésztelep tárlatát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását