2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szibériai szakemberek Zalaegerszegen

A Szibériából származó, kora vaskori bronztükröket felvonultató kiállításhoz kapcsolódva a jugrai Természet és Ember Múzeumot mutatta be csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban az érdeklődőknek Ljudmila Sztyepanova Vasziljevna, a nyugat-szibériai
2008. december 11. csütörtök 19:56 - Hírextra
Az oroszországi közgyűjteményről rendezett előadáson a Hanti-Manysi Autonóm Körzetből érkezett szakemberek a kora vaskorból származó bronztükrök mellett számos más kultikus tárgyat, köztük betegségektől védő, ember alakú függőket és dárda nyilával megsebzett mamutcsigolyát ábrázoló képeket is bemutattak múzeumuk gyűjteményéből.

Ljudmila Sztyepanova Vasziljevna, a nyugat-szibériai múzeum igazgatónője elmondta, hogy a jugrai Természet és Ember Múzeumban 150 ezer darabból álló gyűjteményt őriznek: kőkori régészeti leleteket, néprajzi gyűjteményt, képzőművészeti tárgyakat.

Az intézmény elődje - a körzeti helytörténeti múzeum - 1932-ben egy faházban kezdte meg működését. Fél évszázaddal később az intézmény új épületben kapott helyet - idézte fel az igazgató, hozzátéve, hogy a korszerűen felszerelt, hatezer négyzetméter alapterületű múzeumban ma már az interaktív kiállítási tereken, gyűjteményeken, kutatószobákon és restaurátor műhelyeken kívül kulturális rendezvények megtartására alkalmas termek is találhatók.

Ljudmila Sztyepanova Vasziljevna kiemelte: zalaegerszegi látogatásuk során sok hasonlóságot fedeztek fel a hazájukban található szabadtéri néprajzi múzeum, a Torum Maa (Torum isten földje) és a zalai Finnugor Néprajzi Park között.

Elmondta, hogy a gyönyörű környezetben található, százéves cirbolya- és erdeifenyőkkel körülvett Torum Maa a hanti és a manysi nép tárgyi kultúráját, hagyományait, életvitelét mutatja be. Nyáron a házakban főznek, a látogatókat nemzeti ételekkel kínálják, hanti-manysi dalokat énekelnek, szertartásokat mutatnak be.

Az igazgató a zalaegerszegi múzeummal való több évtizedes együttműködésről szólva hangsúlyozta: a megye és az autonóm terület között nem egy "kötelező kapcsolat", hanem baráti együttműködés alakult ki. Bár Zalaegerszegen ez az első szibériai kiállítás, a jövőben több közös tárlatot is terveznek.

A Kazim, Ljapin és Észak-Szoszva folyók mentén élő pogány népek által készített hét bronz és egy ezüst-arany kézitükröt felvonultató tárlat vasárnapig látható a Göcseji Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását