2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tanulás egy életen át

Az egész életen át tartó tanulás, a felnőttképzés fontosságára hívta fel a figyelmet Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten, a Hatodik nemzetközi felnőttoktatási konferencia (CONFINTEA VI.) páneurópai előkészítő tanácskozásának
2008. december 3. szerda 12:30 - Hírextra
Az UNESCO európai és észak-amerikai regionális felnőttoktatási konferenciája péntekig tart, fő témája a hátrányos helyzetű emberek felnőttkori tanulása.

Hiller István a megnyitón úgy fogalmazott: a tanácskozás résztvevői előtt sem részletezni, sem bizonygatni nem kell az egész életen át tartó tanulás, a felnőttképzés jelentőségét.

A gazdasági és pénzügyi világválságra utalva kiemelte: időben kell felkészülni a megoldásra és a válság után következő időszakra. Az oktatás, a kultúra és az innováció együttesen mutathat kiutat a válságból - mondta, megjegyezve: a krízis után semmi sem megy majd úgy, mint az előtt, új utakat kell keresni és javasolni.

Hiller István hangsúlyozta: "a történelem nem szakácskönyv, nem egy receptgyűjtemény, nem arról szól, hogy nézzünk meg korábbi válságokat, tárjuk fel a megoldást, és máris tudjuk, hogy mi lesz a világunkban két év múlva".

Kiemelte, hogy hinnünk kell az emberi kreativitásban, szorgalomban és tehetségben, a humán erőforrás lényegében.

Hiller István szólt arról is, hogy Magyarországon most zajlik az oktatás egészének korszerűsítése és teljes átalakítása, és ez "konfliktusokkal súlyosan terhelt folyamat".

Zarko Obradovic szerb oktatásügyi miniszter a megnyitón a Szerbiában zajló oktatási reformokról beszélt. Elmondta, hogy a többi közt modernizálták a tankönyvkiadási rendszert, iskolákat építettek, s a reformok fontos része a diszkrimináció csökkentése az oktatásban. Hozzátette, hogy a roma kisebbség van a leginkább hátrányos helyzetben, hiszen mindössze húsz százalékuk fejezte be az általános iskolát.

Kitért arra, hogy a gazdasági és pénzügyi világválság már Szerbiában is érezhető, de az oktatási reformokat folytatják. A szerb oktatásügyi miniszter szólt arról is, hogy Szerbiában igen magas az írástudatlan emberek száma.

Troy Justesen, az Amerikai Egyesült Államok szakképzési és felnőttoktatási miniszterhelyettese azt emelte ki, hogy a világválságot csak akkor lehet megoldani, ha a felnőttoktatás és a munkavállalás közötti kapcsolatot megteremtik.

Utalt arra, hogy az Egyesült Államokban a diákok egyharmada a középiskola elvégzésével abbahagyja a tanulmányait. Hozzátette: a bevándorlás hatására 2030-ra rengeteg olyan ember lesz az országban, akinek nincs felsőfokú végzettsége, és nem tud jól angolul.

Ana Luiza Machado, az UNESCO oktatási főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta: mindenhol a világon az oktatás a legfontosabb a leghátrányosabb lakosság számára.

Kiemelte, hogy a felnőttoktatás a világon mindenhol nagyon fontos szerepet játszik a demokrácia, az igazság, a nemek közötti egyenlőség elősegítésében. Nem lesz sikeres egyik olyan, gazdaságot fellendítő kormányzati program sem, amelyik nem veszi figyelembe az oktatást és a felnőttoktatást - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását