2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: csökkenjen a bürokrácia

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Hankó Faragó Miklós, a párt országgyűlési képviselője közös javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely a fordított felelősség elvének bevezetésével csökkentené a hazai bürokráciát és demokratizálná a hivatali ügyi
2008. november 26. szerda 09:59 - Hírextra
A nemzetközi joggyakorlatban is ismert javaslat arra kötelezi a hivatalokat, hogy a jogszabályban előírt határidőn belül válaszoljanak a hozzájuk érkező beadványokra. Ellenkező esetben ugyanis a kérelmeket automatikusan elfogadottnak kell tekinteni - olvasható a közleményben.

A két liberális politikus szerint míg a vállalkozásokat és a polgárokat bármilyen késedelem, vagy adminisztratív pontatlanság esetén példásan megbüntetik, saját működésük során a különböző állami hivatalok sokszor nem tartják be a határidőket, és az előírt eljárási rendet.

Kiemelik, hogy az általuk "hallgatás=beleegyezés" törvényének nevezett javaslat fordulatot követel az ügyintézésben, ugyanis nem a vétlen polgár, hanem a kötelességét nem teljesítő hivatal viselné az okozott késedelem hátrányait.

Amennyiben a parlament elfogadja a liberális képviselők javaslatát, az évente törvényben meghatározott kivételektől eltekintve, az ügyfelet (polgárt, vállalkozást, intézményt) a hivatali késlekedés esetén automatikusan megilletné a kérelmezett jog - írják.

Az SZDSZ-es képviselők szerint a hivatali ügyintézés demokratizálása, az adófizető-ellenes hozzáállás megváltoztatása az APEH gyakorlatában is kötelező lenne. Amennyiben az APEH nem válaszol az előírt határidőn belül, az adóhatóságnak a továbbiakban az ügyfél számára kedvezőbb lehetőség alapján kellene eljárnia, és ha a visszaigényelt adó nem jön meg időben, az APEH a jegybanki kamat dupláját lenne köteles megfizetni az ügyfélnek - hangsúlyozzák.

A közlemény szerint mindezeken túl az SZDSZ további jogszabály-módosításokkal kívánja visszaszorítani az állami protekcionizmust, és az ügyfél-ellenességet. A módosítások célja, hogy csökkentsék a felesleges sorbaállást, és a hivatali packázást, és a két politikus fontosnak tartja azt is, hogy csökkenjen az engedélyköteles eljárások száma, valamint szerintük régi cél valósulna meg azzal, ha nem az elektronikus ügyintézés, hanem annak hiánya lenne kivételes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását