2024. május 11. - Ferenc

Hol a bevétel?

A Fidesz és a KDNP követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a szén-dioxid kvóta eladásáról Belgiummal és Spanyolországgal kötött szerződéseket, és számoljon be arról, mire költötték a bevételeket - közölte Nagy Andor (KDNP), az Országgyűlés Környe
2008. november 21. péntek 15:10 - Hírextra
A két ellenzéki szerint a kormány arra is köteles magyarázatot adni, miért "titkos körülmények" között adta el a szén-dioxid kibocsátási jogokat, miért nem nyílt árverseny keretében bonyolította az ügyletet, és milyen árpolitikát alakított ki.

Közleményében Nagy Andor emlékeztetett arra, hogy Magyarország a Kiotói jegyzőkönyvben foglalt szén-dioxid kibocsátási kötelezettségvállalásai teljesítésével a 2008-2012-es kereskedési időszakban mintegy 70-80 millió tonna értékesíthető szén-dioxid vagyonhoz jutott, amelynek értéke meghaladja a másfél milliárd eurót. Magyarország 2008-ban 2 millió egységnyi szén-dioxid kvótát adott el Belgiumnak, 6 milliót pedig Spanyolországnak.

"Felháborító és elfogadhatatlan, hogy a szerződéseket minden esetben nyílt árverés mellőzésével, zárt tárgyalások keretében kötötték meg, majd pedig titkosították őket" - írta Nagy Andor.

A Fidesz és a KDNP azt javasolja, hogy a nyilvánosságot is bevonva ötpárti egyeztetés során dolgozzanak ki hosszú távú stratégiát a jelentős nemzeti vagyont képező, várhatóan több mint 250 milliárd forintnyi szén-dioxid kvóta felhasználására, tartalékolására és értékesítésére, "hiszen az abból származó bevételeket kötelezően klímavédelmi beruházások támogatására kellene fordítani".

A két párt felszólítja a kormányt, mutassa be a 2009-es költségvetésben, hogy a szén-dioxid kvóta eladásából befolyt bevételeket milyen energiahatékonyságot és energiatakarékosságot fejlesztő beruházások támogatására fordítják - szerepel Nagy Andor közleményében.

Azt is követelik a kormánytól, hogy a gazdasági válságra tekintettel kiemelten támogassa a megújuló energia szektorban tevékenykedő magyar kis- és középvállalkozásokat a befolyó bevételekből kiírt pályázatokon keresztül, mivel azok munkahelyeket hozhatnak létre - áll a kommünikében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását