2024. május 2. - Zsigmond

Elítéltek munkában

Elítéltek állítják helyre a balassagyarmati Palóc ligetet, a Nógrád megyei város egyetlen, pihenésre alkalmas zöld pontját; a társadalmi jóvátétel és a közösségépítés jegyében zajló munkára ötmillió forintot nyert a városi Fegyház és Börtön az Országos Bű
2008. november 18. kedd 16:50 - Hírextra
Budai István elmondta: az OBB olyan települési közösségi tevékenységeket támogatott a bűnmegelőzési pályázaton, amelyben az intézmények, hatóságok, önkormányzatok, gazdasági szereplők a lakosokkal együttműködve erősítik a közbiztonságot.

Ismertette: az 1898-ban Erzsébet királyné tiszteletére létesített Palóc liget a város egyik jelképe, történelmének jelentős emlékhelye. A három hektáros terület ad otthont a Palóc Múzeumnak és a Palóc udvarnak, s a ligetben a száz évnél is idősebb hárs- és juharfák mellett - a megyében egyedülálló módon - amerikai mocsártölgyek is találhatók.

A csellengő fiatalok már többször megrongálták a ligetben lévő padokat, köztéri műtárgyakat, a bmx-esek pedig a park talaját és a közlekedési utakat is megkárosították.

A még novemberben kezdődő munkák során parkosítanak, helyreállítják a padokat, kiszedik azokat a talapzatokat, amelyekről eltűntek a szobrok, a sétáló utak kavicsborítást kapnak, és kiépítik a szegélyeket is.A munkában 26, önként jelentkező fogvatartott vesz részt, közülük 20-an az intézetben, hatan a helyszínen dolgoznak.

A parancsnok kitért rá: a munkára jelentkezett elítéltek között olyanok is akadnak, akik garázdaság és rongálás miatt töltik büntetésüket.A helyreállításról dokumentumfilm készül.

Budai István elmondta: bevonják a programba a Kiss Árpád Általános Iskola diákjait is, akik egyrészt a parkosításban vesznek részt, másrészt kortárs segítőket képeznek ki közülük a rongálások megelőzésére, jelzőrendszer működtetésére, társainak figyelmének felhívására.
A projekthez a Balassagyarmati Fegyház és Börtön a helyi vállalkozások segítségét is kéri, rájuk anyagok, gépek biztosításában számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását