2024. május 2. - Zsigmond

Aranyplakett Westonnak

Aranyplakettet nyújtott át Randy Westonnak Szeged város tisztelete jeléül Botka László polgármester a Szegedi Jazz Napokon, szombaton késő éjszaka.
2008. november 9. vasárnap 11:22 - Hírextra
A plakett kísérő szövege szerint a város vezetője az elismeréssel mond köszönetet a nyolcvankét éves művésznek, hogy elhozta a dél-alföldi városba azt a modern dzsesszt Afrika ritmusával, amelyet mesterien nyújtott át a zene szerelmeseinek.

Randy Weston, a titokzatos fekete gyógyító, a kultikus néger zene és a modern dzsessz egyik legnagyobb élő egyénisége. Sokak szerint az egyik legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, de pályafutása hídként vezet Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgárd és posztmodern képviselőihez is.
A művész a koncert előtt úgy nyilatkozott a zenéről, hogy abban a szeretet a legnagyobb kincs. "A zene körbevisz a világban, melynek segítségével csodálatos embereket ismerhetek meg; zene a lélek nyelve, mellyel kommunikálni lehet, mindenki szereti és érti Ázsiától Európán át Afrikáig" - mondta Randy Weston.

Randolph Edward Weston 1926. április 6-án született Brooklynban. Bár kezdetben jobban érdekelte a kosárlabdázás, szülei támogatásával kitartóan végezte zongorastúdiumait, és a brooklyn-i báltermekben sorra hallgatta a kor legjobbjait. Első zenekarait baráti köréből alakította, a New York-i klubokban kezdtek el játszani, ám érdeklődése hamar az ősi afrikai kultúra és ritmusvilág felé fordult. Több jelentős koncertkörutat tett Afrikában, ahol le is telepedett. All-Stars együttesével - Dexter Gordon, Ray Copeland, Vishnu Wood, Ed Blackwell, Chief Bey - a zenetörténetben máig páratlan missziót végzett Afrikában.

A '80-as évek elején visszaköltözött Amerikába, ahol akkori triójával - Jamil Nasser, Idris Muhammad - életműve újabb kiemelkedő lemezeit készítette el.

Ezután elérkezettnek látta az időt, hogy lemezre vegye régi álmát, a marokkói Gnawa-muzsikusok mágikus ritmusait és rituális énekét. A felvételekre 1992 szeptemberében került sor Marrakeshben a tizenkét leghíresebb berber "gyógyító" és Randy részvételével. A "Splendid Master Gnawa Musicians of Marocco" kultúrtörténeti remekmű, és többszörös Grammy-jelölést ér el. Ettől kezdve megállíthatatlanul jönnek az elismerések: a Down Beat magazin kétszer választotta meg az év zeneszerzőjének, majd 1999-ben a "Black Music Star Award", 2000-ben a "National Jazz Master Award" birtokosa lett.

Randy Weston az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatta jószolgálati küldetését, és egyre ritkábban vállalt fellépéseket. 2004-ben "Living Legacy Jazz Award" életműdíjjal tüntették ki, és a jazzművészet és az afroamerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta.

Vasárnap este Kőszegi Imre együttesének produkciójával folytatódik a Szegedi Jazz Napok. Őket követi a David Sánchez Quartet. A Grammy-díjas zenész, akit az elmúlt idők egyik legjelentősebb tenorszaxofonosának tartanak, európai turnéja keretében először jár Magyarországon. A fesztivált a brit Carl Palmer Band zárja. Az Emerson, Lake & Palmer és az Asia egykori dobosa saját együttesével, új szerzeményei mellett a legnagyobb Emerson-számokkal érkezik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását