2024. május 7. - Gizella

Gyurcsány: másfél éves gazdasági válság jöhet

A pénzügyi válság első hulláma után egy-másfél éves gazdasági válságra kell felkészülni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten. Túl vagyunk a pénzügyi válság első fázisán, és fel kell készülnünk egy sokkal széleskörűbb gazdasági v
2008. november 6. csütörtök 15:38 - Hírextra
Túl vagyunk a pénzügyi válság első fázisán, és fel kell készülnünk egy sokkal szélesebb körű gazdasági válságra, amely legalább egy-másfél évig tarthat - mondta Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy tárgyalt svéd partnerével, Fredrik Reinfeldt.

A miniszterelnök szerint a legsikeresebben úgy kezelhető a válság, ha a kormány fenntartja a párbeszédet a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, a szociális partnerekkel. Biztosítani kell a fizetőképességet a piacon, biztosítani kell azt, hogy hitelhez jussanak a vállalatok és az emberek. A legfontosabb feladat a munkavállalók, az állások megvédése - hangsúlyozta a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc szerint az üzleti szféra elégedett a magyar kormány eddigi lépéseivel.

 Magyarország megerősítette pénzügyi helyzetét az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal kötött szerződésével. Emellett a korábban tervezettnél nagyobb mértékben csökkenti jövőre az államháztartási hiányt - fűzte hozzá.

Európának élen kell járnia abban, hogy ha kell, újragondoljuk a világ pénzügyi intézményi rendszerét - mondta a magyar miniszterelnök.Fredrik Reinfeldt is azt hangsúlyozta: fontos, hogy az Európai Unió megőrizze vezető globális szerepét a pénzügyi válság megoldásában.
A svéd miniszterelnök azonban nem kívánta megjósolni, hogy meddig tarthat a válság.

Fredrik Reinfeldt a kormányfői tárgyalás előtt arról is beszélt az MTI kérdésére, hogy Európa eddig jó válaszokat adott a pénzügyi válságra, az Egyesült Államok azonban továbbra is problémákkal küzd, a pénzügyi válságon még nem vagyunk túl.

A svéd miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzetben garantálni kell a lakossági betéteket, forrásokat kell biztosítani azoknak az intézményeknek, amelyeknek pénzre van szükségük a válság miatt, segítséget kell adni a bankszektornak, és át kell alakítani a problémával küzdő bankok szerkezetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását