2024. május 4. - Mónika, Flórián

SZDSZ: az új elnökkel javulhat Európa és Amerika kapcsolata

Az SZDSZ gratulál Barack Obamának, aki történelmi győzelmet aratott, mert személyében az Egyesült Államok történetében először választottak fekete elnököt - mondta az MTI-nek szerdán Szent-Iványi István, a párt európai parlamenti képviselője.
2008. november 5. szerda 09:51 - Hírextra
Az Egyesült Államok a változásokra szavazott, ami jó hír Európának, mert így esély van arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatai tovább javuljanak - mutatott rá a liberális EU-képviselő.

Hozzátette, erre nagy szükség van, mert sok kihívás éri a világot, mint például a pénzügyi válság, s érezteti hatását a korábbi energia-és élelmiszeripari válság is.

Szent-Iványi István szerint Barack Obamának egyesíteni kell majd a megosztott amerikai társadalmat, de erre jó esélye van, hiszen olyan többséget szerzett, amellyel erre képes lehet.

Azt mondta: az európai liberálisok, köztük az SZDSZ is kezdettől Barack Obamát támogatták, hozzátéve, a republikánusokkal is jó kapcsolatokat ápolnak, de történelmileg erősebben kapcsolódnak a demokratákhoz.

Az SZDSZ országos tanácsának elnöke a választás után az európai-amerikai kapcsolatokban az együttműködés lélektani feltételeinek javulását várja. Emlékeztetett rá, hogy az európai közvélemény a hivatalban lévő amerikai elnököt, George Busht még kevésbé fogadta el, mint az európai politikai elit.
Az amerikai külpolitikában nyilván lesznek hangsúlyeltolódások - mondta a szabad demokrata politikus, aki azonban radikális változást nem vár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását