2024. május 9. - Gergely

A nők többféle baktériumot hordoznak

Egy új amerikai tanulmány megállapította, hogy a nők kezén töbfajta baktérium halmozódik fel, mint a férfiakén. A kutatók azt is megállapították, hogy mindenki több baktériumot hordoz a kezén, mint ahogy azt a szakemberek feltételezték.
2008. november 4. kedd 13:55 - Hírextra
"A tanulmányban résztvevőkön talált nagyszámú baktériumfaj nagy meglepetést okozott, csakúgy mint az, hogy több baktériumfajt találtunk a nők kezén, mint a férfiakén" - mondta Noah Fierer, a coloradói egyetem vezető kutatója.

A szakemberek nem tudják bizonyosan, miért hordoznak a nők többféle baktériumot a kezükön, de Fierer feltételezte, hogy ez a bőr savasságával lehet összefüggésben. A férfiaknak ugyanis általában savasabb a bőre. A nők esetében ráadásul több baktérium él a bőr felszíne alatt, vagyis olyan helyen, ahonnan egy egyszerű kézmosással nem is távolíthatók el.

A kutatók rámutatnak arra, hogy az emberi testen található baktériumok nagy többsége nem káros, sőt hasznos. Betegséget okozók csak kis számban vannak jelen.

A kutatók 51 egyetemi hallgató tenyeréről vettek mintát, és azokat egy új, igen fontos módszer a baktérium DNS-vizsgálatával azonosították. A 102 kézen összesen 4442 féle baktériumot találtak, közülük azonban csak 5 fajt volt jelen mindegyik kézen - írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) online verzióján.

Egy átlagos kézen 150 baktériumfaj él. Egyes egyéneknél igen kevés volt az azonos baktériumfajok száma, sőt a kutatók meglepetésére ugyanazon személy bal és jobb kezén is csak a baktériumok 17 százaléka közös. Utóbbi esetében magyarázat lehet a bal- és jobbkezesség, továbbá olyan környezeti és biológiai tényezők, mint a bőr zsírossága, savassága, hidratáltsága, valamint a különböző felületek, amelyekhez a személy hozzáért.

Miközben a kutatók hangoztatják a rendszeres kézmosás fontosságát, rámutatnak arra, hogy ezzel nem lehet minden baktériumot elpusztítani. A baktériumtelepek vagy gyorsan visszatérnek a kézmosás után, vagy a kézmosással nem lehet eltávolítani a bőrön talált baktériumok többségét - áll a tanulmányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását