2024. május 3. - Tímea, Irma

Zágráb elhalasztotta a megbeszélést

A horvát kormány határozatlan időre elhalasztotta a megbeszéléseket arról, hogy a horvát INA olajtársaság állami részvényeit MOL-részvényekre cseréljék. Ivo Sanader a halasztást a jelenlegi energiapiaci helyzettel és a globális pénzügyi válsággal indokolt
2008. október 31. péntek 18:30 - Hírextra
A kormányfő ugyanakkor azt is közölte: a halasztási döntés nem a MOL ellen irányul, amely az INA jó stratégiai partnerének bizonyult.

A MOL-lal folytatott tárgyalásokon, a gázüzletág leválasztása mellett, Horvátország öt évet kér, mely alatt a magyar cégnek minden, az INA-részvényeket érintő döntésről konzultálnia kell Zágrábbal. Emellett elővásárlási jogot, ha a MOL úgy dönt, hogy eladja az INA részvényeket, és a részvények visszavásárlási jogát, ha a MOL maga is felvásárlási célponttá válik.

Ha ezekre a kérdésekre sikerül megoldást találni, döntés születik az INA állami részvényhányadáról - mondta Damir Polancec gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a tárgyalások a MOL-lal végső szakaszban vannak, és a következő kormányülésre várhatók az eredmények. A Reuters és egyes horvát lapértesülések szerint viszont a részvényesi megállapodás már megszületett.

A MOL az ügyben nem kívánt tájékoztatást adni, arra hivatkozva, hogy folyamatban levő tárgyalásokról van szó.

Zágráb és a MOL októberben újította fel megbeszéléseit az új részvényesi megállapodásról az INA számára. Horvátország még, a várhatóan 2010-ben vagy 2011-ben esedékes uniós belépés előtt szeretné 25 százalékra csökkenteni az INA-ban levő állami részesedést.

A MOL jelenleg már 47,15 százalékot birtokol a legnagyobb horvát energiacégben, miután a múlt hónapban zárult közkézi részvényvásárlási-akciója során 22,15 százalékot sikerült szereznie az addigi 25 százalék plusz egy részvénye mellé.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását