2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megemlékezés a Köztársaság téri áldozatokról

Az 1956-os események Köztársaság téri áldozataira emlékeztek a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete és a Demokratikus Hálózat szervezésében csütörtökön a helyszínen.
2008. október 30. csütörtök 13:14 - Hírextra
Donáth Ferenc a társaság elnöke arról beszélt, az akkori, a második világháborút átélt generáció "erőszakkultuszban" szocializálódott a jobboldalon és a baloldalon is. Ez adhat részben magyarázatot arra, hogy 1956. október 30-án a Köztársaság téren, a Budapesti Pártbizottság épületénél az emberek "kivetkőztek emberi mivoltukból", fegyvertelenekre lőttek mindét oldalról - mondta Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match tudósítójának bronz mellszobra előtt.

Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy ma a megbékélést kell támogatnia minden civil és politikai erőnek - fogalmazott.

Eörsi László történész megemlékezésében felidézte, hogy a francia riporter - aki bejárta szinte az egész világot - a forradalom hírére 1956. október 28-án érkezett Mosonmagyaróvárra, ahol az október 26-ai sortűz áldozatairól készített felvételeket, majd Budapestre utazott. Október 30-án a Köztársaság tér 25. számú háznál érte tizennégy lövés.

Kórházba szállították, majd november 3-án Párizsba vitték, ahol november 7-én meghalt. Eörsi szerint levéltári kutatások alapján valószínűsíthető, hogy Pedrazzinire egy Tóth Ferenc nevű férfi lőtt rá, aki az alvilág ismert alakja, majd a Kisfaludy utcai csoport tagja volt. Tóthot utóbb kivégezték a forradalom idején elkövetett cselekedeteiért.

1956. október 30-án délelőtt a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri székházát háromórás harc után elfoglalták a felkelők. Az elfogott védők közül huszonnégy embert megöltek, az áldozatok között volt Asztalos János és Papp József honvéd ezredes, valamint Mező Imre, a pártbizottság titkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

___
2008. november 14. 05:11
én sem értem, hogy' lehet úgy topikot indítani, hogy nem ír be senki oda és nincsen NÉV sem az indításhoz!
:-O
Don Caló
2008. november 14. 05:01
recr = perc. na, megyek kimosom a szemem... :-P
Don Caló
2008. november 14. 04:59
ja! ez egy óra négy recr volt! én se látok még, most ébreTTem fel... sorry. akkÓ még jobban sejCSek?? ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását