2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagy a baj: kulturált párbeszéd a gazdasági bizottságban

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságában a téma a költségvetés volt. Érezhetően nagy a baj: érdemi vitát láttunk, sőt, olykor egyetértést is. A válság tényleg eljött, nincs mese. Jelentés az Ország Házából.
2008. október 29. szerda 19:09 - Szalay Gergely
A bizottsági ülések különböző keretek közt folyhatnak: előfordulnak egész kellemesek is. A Gazdasági és Informatikai Bizottságé is ilyen: a szép nagy termek előterében még kávét is kikészítettek a képviselőknek.

Meg talán a vendégeknek, belőlük is van néhány: itt van Kovács Árpád ÁSZ-elnök, és Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója, ha szükség lenne a szakértelmére. Nem neki rójuk fel hibaként, hogy nem kérdezik végül.

Igazából kérdések nem is igazán hangzanak el: meglepően és szokatlanul csendesek a képviselők, a tegnapi ötpárti minicsúcson tapasztalt dafkehangulatnak nyoma sincs. Sőt, a korábban már számtalanszor lejátszott lemezek sem kerülnek elő: senki sem kutatja, ki felel a válságért, a jól bevált lózungok sem repkednek.

Csúnya dolgok mondására ott van Kovács Árpád, aki évek óta elmondja, mennyire nem jó az aktuális költségvetés, mik az aggályos részek úgy általában a magyar rendszerben – és ennek nyomán évek óta nem történik semmi sem.

De itt még nem tartunk, egyelőre. Technikai részletek (napirend és egyebek), illetve örömhír: a BUX köszöni, kimondottan jól áll, növekedéssel indult a nap. Az euró 265 forint, a MOL tíz százalékot erősödött, az OTP 15-öt. A helyzet tehát javul. És az első meglepő pillanat: mindenki egyformán örülni tűnik.



Sőt, kifejezetten jólnevelten és udvariasan hallgatják meg a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjét az új költségvetési tervről. Itt rengeteg újdonság nem hangzik el: jelentős kiadáscsökkentést terveznek a stabilitás érdekében, és átírták a növekedéssel kapcsolatos várakozásokat is: 1,2 százalékkal számolnak a kettes számú költségvetésben, a korábbi három helyett. Fel kell készülni munkahelyek elvesztésére és ennek megfelelően a fogyasztás csökkenésére is. A makrogazdasági változások hatására más számokon is változtattak: a hiányt 3,2-ről 2,9 százalékra faragták le, ezt a célt szolgálja az adótörvények visszavonása is. Sőt:a csökkenő infláció csökkenő nyugdíjterheket is jelent, sőt: egynémely hiányadatokkal sikerült már a maastrichti elvárásokat is felülmúlnunk: az államadósság például mindent összevetve arányaiban már nem fog növekedni.

Kovács Árpád, hűen szokásaihoz, már kevésbé jókedvű: szerinte az a tervezet, amit beadtak az ÁSZ-nak, ők pedig véleményeztek is, nem képezi le a valós viszonyokat. Lényeges változást a korábbi elképzelésekhez képest nem lát, a tartalékképzésre vonatkozó elképzelések nem jók (konkrétan túl rizikós az elképzelés, még konkrétabban szerinte ilyen kicsi tartalékokkal operálni több mint kockázatos), az ÁSZ már egyenesen negatív növekedéssel számolna.

Az adók terén nem becsülhetők egyelőre meg a pénzügyi problémák hatásai, ráadásul komolyan erősödő korrupciós hatásokkal is kell számolni. Fel kell készülni a szürkegazdaság erősödésére is: valószínűleg nem csökken majd a szándék, ami errefelé irányítaná a gazdasági szereplőket.

Kiemeli ugyanakkor, hogy ő nem támogatja a közszférában esetlegesen tervezett csökkentéseket sem, már csak azért is, mert az esetleges elbocsátások hatásával is kellene számolni: kevesebb bevétel jönne például a bérterhekből.

Megjegyzi azt is, hogy különösebben sokat az állam működési költségeiből sem lehet lefaragni: ezek mintegy kétharmadához nem lehet nyúlni – ezek EU-kötelezettségek, külügyi feladatok, vagy éppen a bíróságok zavartalan működése miatt nem bolygathatók. A maradék egyharmad pedig rendkívül kicsi mozgásteret jelent.

Ráadásul a tervezet nem számol a szinergiával, azaz figyelmen kívül hagyja az egymásra gyakorolt hatások rendszerét.

Kérdés a bizottság tagjainak részéről nincs. Ami egy dolog, de az már valóban meglepő, hogy láthatóan nem érdektelenségből: többeken látszik, hogy emésztik az elhangzottakat.



Észrevétel, megjegyzés akad: Fónagy János fideszes képviselő, korábbi miniszter szólal fel. Szakítva pártja haladó hagyományaival, érdemben.

A helyzet előzményei ismertek, ezekre nem is kíván most kitérni – mondja. Az ÁSZ elemzésével egyetért, a kijelentéseket csak megerősíteni tudja. Nem lehet tudni, hogy a jelenlegi körülményeknek milyen hatásai lesznek akár 2010-2012 körül, ráadásul ez a tervezet sem számolt (mert nem számolhatott) az MNB kamatemelésével. Aggályosak a különböző adóbevételek (mint a regisztrációs adó, az EVA és az ÁFA), nem ismerünk több fontos számot sem, megint a levegőben lógunk – összegez. Csepp szakmai sovinizmussal egy részletre különösen rámegy: ez pedig a közlekedési és hírközlési minisztériumot érintő téma. Az útpénztártól harminc milliárdot vontak el, márpedig ebből szokás a nem autópálya vagy autóút kategóriájú utakat rendben tartani – ezek állapota pedig mindenki előtt ismert. Ez érinti a helyi személyszállítást is (a vasúton keresztül), így a társadalom alsó egyharmadát terhelik – ezt nem tartja szerencsésnek.



Eközben több területen lát olyan (kisebb) összegeket, amiket nyugodtan el lehetne vonni. Ilyen például a Nemzeti Fejlesztési Terv marketingjére szánt keret, és hasonló, elsősorban PR-jellegű kiadások tartalékai. Ezek az összegek nem befolyásolnak ugyan érdemben semmit, de mégis van szimbolikus jelentésük – mondja. Ezek szoft pénzek, különböző rendezvényeket szoktak belőlük finanszírozni – kéri, vizsgálják meg ezek módosíthatóságát.

Fenti szempontok miatt egyébként a Fidesz általános vitára nem tartja alkalmasnak a tervet.

Göndör István mindezt megérti, sőt: több kérdésben egyenesen egyetért az előtte felszólalókkal. Ilyet is régen láttunk ellenzéki-kormánypárti viszonylatban. A kollektív bölcsesség nevében viszont figyelmeztet: eddig költségvetés eredeti formájában még nem ment át, nyitottak az ellenzéki elképzelésekre is. Nem kérdőjelezi meg a tartalékképzés fontosságát sem, de ez újabb forráselvonásokat jelent – figyelmeztet a szocialista politikus. Egyúttal igazat ad Fónagynak: valóban számítanak a százmilliós tételek is, ezeket valóban kezelni kell. Az adókkal kapcsolatban derűlátóbb: rizikó valóban van, de jól kell megfogalmazni az elvárásokat – így azt kéri, mégis csak legyen alkalmas a Fidesz szerint is vitára a javaslat.

Podolák György bizottsági elnök köszöni a hozzászólásokat. Egy írásműben lehetetlen lekövetni a körülményeket – mondja. További 320 milliárdos bevételcsökkentés szükséges, ez az adóbevételek függvénye. A körülmények gyors változása miatt fontos javaslattal él: a kormány péntekre ígérte egy módosító javaslatot, ahogy ez megvan, üljenek össze akár rendkívüli ülésre, azt megvitatandó. Vita nincs, csupán a hétfői Fidesz-beosztás kerül elő, amihez alkalmazkodnak.

Munkára készülnek, tényleg. Szavazás: 15:12 arányban alkalmas vitára a tervezet – papírforma, különösebb meglepetést ez nem okoz. A rég várt konstruktív hangulat után már amúgy is komoly dobás kellene.

Odakint az ajtó előtt még Suchman Tamás beszélget Kováccsal és Bágerrel, kedvesen egymásra köszönnek Selmeczi Gabriellával, és barátságosan elviccelődnek Matolcsy Györggyel is. Lesz itt egyetértés, ha jól értjük: még odabent is van egy kis kötelező vita, de már itt mosolyognak rajta.

Ha ennyire nem szidják egymást, jobb aggódni: valami komoly erő kezdi felülírni a korábbi szokásokat...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását