2024. május 2. - Zsigmond

Salamon király bányái rezet rejtettek?

Salamon király bányái a legenda szerint aranyban és gyémántban voltak gazdagok. A régészek viszont azt állítják, hogy a bölcs király birodalmát rézzel látták el.
2008. október 28. kedd 09:50 - Hírextra
Thomas Levy, a San Diegó-i Egyetem kutatója és Mohammad Nadzsar jordániai régész ugyanis felfedezte egy Kr.e. 10 századi, azaz Salamon uralkodása idejéből származó rézbánya nyomait Jordánia déli részén, a Holt-tenger közelében. A helységet ma Kirbat an-Náhásznak, azaz "rézromoknak" nevezik.

A területen már az 1970-es években elkezdődtek az ásatások, és az akkori leletek arra utaltak, hogy a Kr.e. 7. században kezdtek el ott fémmunkákkal foglalkozni, azaz jóval Salamon uralkodása után. Levy és Nadzsar azonban 2002 és 2006 között mélyebbre ásott és a felszín alatt hat méterrel Kr.e. 10. századból való eszközökre bukkantak.

"Nem hihetünk el mindent, ami az ősi írásokban áll, de ez a kutatás a régészeti, a tudományos adatok és a Biblia találkozásáról tanúskodik" - nyilatkozta Levy. Ennek további bizonyítéka, hogy az ásatások során Kr.e. 10 századi egyiptomi amulettet és szkarabeuszt találtak, ez pedig megfelel annak a bibliai történetnek, mely szerint Salamon király halála után I. Sosenk fáraó hadai betörtek Izraelbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását