2024. május 24. - Eszter, Eliza

Az agrárgazdaság 2007. évi helyzete

A mezőgazdaság a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is sikeres évet zárt 2007-ben, az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény fontosabb célkitűzései alapvetően teljesültek - mondta Gőgös Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési államt
2008. október 28. kedd 11:33 - Hírextra
Gőgös Zoltán hangsúlyozta: a 2007-ben tapasztalt fagy-, jég- és aszálykárok csökkentették ugyan a mezőgazdasági termelés mennyiségét, azonban ezt az árak kedvező alakulása kompenzálni tudta a gazdák számára.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: bár mérséklődő ütemben, de folytatódott az állatállomány csökkenése, így változatlanul nehéz helyzetben voltak a sertés- és baromfiágazatban dolgozók. Mint mondta, kedvezőtlen folyamat az agrárium exportjának zsugorodása is, és a rossz minőségű élelmiszeripari áruk importjának bővülése.

Gőgös Zoltán szerint 2007-ben még mindig alacsony volt a mezőgazdaságba történő beruházások aránya, valamint az agrárium területén dolgozók bére is elmaradt a kívánatos szinttől.

A mezőgazdaságban további intézkedéseket tesz szükségessé a növénytermesztés és állattartás megbomlott egyensúlyának helyreállítása; a termelés, feldolgozás és értékesítés összhangjának megteremtése; a növény- és élelmiszerbiztonság garantálása; a versenyképes birtokszerkezetek kialakítása, valamint a szükséges agrárinfrastruktúra kiépítése - fejtette ki.

Hozzátette: a nemzetközi pénzügyi válság hatására a jövőben a tartós fogyasztási cikkek forgalmának csökkenésére lehet számítani, az élelmiszeripar termékei iránti kereslet azonban minden bizonnyal nem fog csökkeni, így a mezőgazdaságban komoly lehetőségek rejlenek, a romló gazdasági körülmények mellett is.

Godó Lajos (MSZP), a mezőgazdasági bizottság többségi álláspontját kifejtve elmondta: a testület 11 igen és 10 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az agrárgazdaság 2007. évi helyzetéről szóló jelentést, és a Ház számára javasolja annak elfogadását.

A mezőgazdaság tartósan pozitív külkereskedelmi mérlegének megtartása érdekében a bizottság egy 10 pontos ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, melynek középpontjában az agrárium piacorientáltabb, kevesebb uniós és állami szabályozással korlátozott működése áll.
Az állattenyésztés súlya a kormányzati szándékkal ellentétben tovább csökkent 2007-ben - mondta Kékkői Zoltán (Fidesz) a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményét ismertetve.

Kékkői Zoltán hangsúlyozta: az élelmiszeripari termelés visszaesése nem magyarázható csupán a kedvezőtlen világgazdasági folyamatokkal, a csökkenésért a mezőgazdaság kedvezőtlen szerkezete is okolható. Hozzátette: a kormánynak nem lenne szabad valótlan uniós példákra hivatkozva tovább húznia az osztatlan közös földtulajdonok kiosztását a családi vállalkozók számára.

Herbály Imre (MSZP) szerint a mostani jelentést, amely rövidebb, célratörőbb és tartalmasabb, mint a korábbiak, objektivitás és tárgyszerűség jellemzi miközben a negatív jelenségeket sem hallgatja el.

A szocialista politikus kifejtette: a mezőgazdaságban az időjárásnak, a kereslet alakulásának való kitettség akkora, hogy a legkörültekintőbb tervezés is semmivé válhat. A 2007. évi mezőgazdasági termelést a rendkívül szélsőséges időjárási körülmények - jég, fagykárok, a hosszú aszályos nyár - határozta meg.

A termékek bruttó termelési volumene 13 százalékkal maradt el az előző évitől, a termelési érték folyóáron eközben 4,7 százalékkal volt több, mint 2006-ban. A növényi termékek volumene 21 százalékkal esett vissza. A gazdasági struktúrát a szövetkezetek számának visszaesése jellemezte.

Az agrár-külkereskedelem ugyanakkor pozitív mérleget mutatott - jelezte.A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy digitális térképen fellelhető az ország teljes termőterülete, az ezzel kapcsolatos munkálatok befejeződtek, a kárpótlások 23 árverésen folytatódtak.

Jakab István (Fidesz) azt mondta, ha a magyar vidéket fel akarják emelni, akkor az csak konszenzuson alapuló programmal lehetséges. Az ellenzéki politikus ennek az agrárstratégiának a mielőbbi megalkotását sürgetette.

Évek óta sodródás jellemző, ami mára olyan mértéket öltött, hogy az unióban csak akkor tud a magyar mezőgazdaság talpon maradni, ha konszenzuson alapuló agrárstratégia születik - közölte.
Jakab István a beszámolót jól szerkesztett anyagnak nevezte, amely a mezőgazdasággal foglalkozó valamennyi szakember számára komoly háttéranyag lehet. Ugyanakkor azt mondta: néha az volt az érzése, hogy bár a tárgyilagosság látszatát kelti a jelentés, csak azokat a folyamatokat mutatja be, ahol eredmények érhetők tetten.

A képviselő kifejtette: az ágazat GDP-n belüli aránya 3,6 százalékot tett ki. Noha a mezőgazdaság teljes kibocsátása 1.655 milliárd forint volt, ami folyó áron 4,4 százalékos bővülést mutat, változatlan áron számítva ez 11,6 százalékos csökkenést jelent. Az állattenyésztés teljesítménye folyamatosan csökken, mára egyes ágazatok már kritikus szintet értek el.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását