2024. május 6. - Ivett, Frida

Könyebben megsérült egy magyar katona Afganisztánban

Egy magyar katona könnyebben megsérült abban a robbanásban, amely az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban történt hétfőn egy rendőrőrsön; a katonát a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborában ellátták - tájékoztatta a Honvéde
2008. október 27. hétfő 11:30 - Hírextra
A rendőrőrsön egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, a támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember pedig megsebesült - közölték az afgán hatóságok. A rendőregyenruhát viselő merénylő akkor hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, amikor afgán tisztviselők éppen amerikai katonákkal folytattak megbeszélést a rendőrőrs épületében a helyi rendőrkiképzési programról. A detonációban helyi közlés szerint négy afgán biztonsági tisztviselő és két amerikai katona sebesült meg.

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy magyar katona is megsérült a robbanásban.

A tárca közölte: a Puli-Humriban működő magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) egy ISAF (Nemzetközi Biztonsági Támogatási Erő) katonai delegáció látogatta meg. A program részeként a delegációt a magyar katonák elkísérték a városi rendőrparancsnokságra, ahol a vendégek a helyi rendőrök képzési körülményeiről tájékozódtak.

Az épület udvarán éppen az afgán rendőrök kiképzésével foglalkozó, nemzetközi civil csoport (Police Mentoring Team) dolgozott, amelyben egyébként nincs magyar résztvevő. A rendőrparancsnokság udvarán ekkor következett be a robbanás, amelyet az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően egy álcázott öngyilkos merénylő okozott - tette hozzá a minisztérium.

A HM közleménye szerint a robbanásban a civil kiképző csoport két tagja életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett. A delegációt kísérő magyar katonák közül egy könnyebben megsérült, őt a PRT táborban ellátták, majd a másik sérülttel együtt további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították.

A sérült magyar katona hozzátartozóit értesítették, a történteket az ISAF illetékesei vizsgálják ki - írta a Honvédelmi Minisztérium.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását