2024. május 5. - Györgyi

Hatos ikrek születtek

Több mint húsz év óta nem történt ehhez hasonló sem Berlinben, sem Németországban: hatos ikrek születtek a német fővárosban.Az édesanya - akinek életkorát egyelőre nem közölték - még október 16-án hozta világra a hat, 800-900 gramm közötti csecsemőt, négy
2008. október 20. hétfő 17:33 - Hírextra
A legfrissebb orvosi közlemény szerint állapotuk "a körülményeknek megfelelő, de stabil."
Egyes információk szerint az édesanya korábban hormonkezelésnek vetette alá magát, mivel hosszú ideig nem esett teherbe. Mivel méhében ezután több megtermékenyített petesejtet helyeztek el, kezdettől fogva fennállt az ikerszülés lehetősége.

Az anyát hathónapos terhesség után, napokkal korábban szállították be Berlin Wedding kerületének Charité nevű kórházába, ahol azonnali riadókészültséget rendeltek el. "Bennfentesek" szerint a szülészeten egyfajta szükségtervet léptettek életbe, jó előre beosztva azt, hogy melyik orvosnak, illetve melyik szülésznőnek melyik csecsemővel kell majd foglalkoznia. Minden csecsemőre külön orvost, s külön "bábaasszonyt" osztottak.

Az orvosok most a koraszülöttekkel foglalkozó klinikai részlegben küzdenek a kicsik életben maradásáért. A Bild című újság arról számolt be, hogy az anyát valóságos sokként érte, amikor megtudta, hogy nem kettes, nem hármas, nem négyes, nem is ötös, hanem hatos ikreket hozott a világra. Az orvosok bizakodnak, annak ellenére, hogy tudatában vannak: nagy a kockázata, hogy nem mindegyik újszülött marad életben. Az esélyeket növeli ugyanakkor, hogy a "hatok" Európa egyik legjobban felszerelt szülészeti centrumában jöttek a világra, sőt szakértők szerint a 28. hétre az egészséges túlélés esélyei már 90 százalék felettire emelkednek.

Ugyancsak a Bild számolt be arról, hogy mindeddig a tízes ikrek jelentik a világrekordot, a lap információi szerint erre eddig három esetben volt példa a világtörténelemben, mégpedig Spanyolországban, Brazíliában és Kínában. Hatos ikrek legutóbb tavaly az Egyesült Államokban születtek, egy 29 éves floridai nő öt fiút és egy kislányt hozott a világra.

Németországban, illetve Berlinben legutóbb 1988-ban születtek hatos ikrek, ami a statisztika szerint 4,7 milliárd születés közül egyszer történik meg. Az elmúlt időszakban ugyanakkor az országban is jelentősen megnövekedett a kettes, a hármas, sőt a négyes ikrek száma, amit orvosok azzal magyaráznak: a gyermek utáni vágy miatt mind több nő veti alá magát hormonkezelésnek, vagy mesterséges megtermékenyítésnek.

Ugyancsak az idézett szakértők szerint az ilyen terhességek rendkívüli módon megterhelhetik az édesanyákat, akiknek többsége magas vérnyomással, illetve szív- és vérkeringési problémákkal küszködik.

Berlinben az elmúlt években a kormányzó polgármester keresztapaságot vállalt a többszörös ikrek esetében. Klaus Wowereit a hírek szerint már készül az újabb, ezúttal hatos keresztelőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását