2024. május 14. - Bonifác

Hódmezővásárhely csak takarékoskodik

A hódmezővásárhelyi önkormányzat nem megszorításokat, hanem takarékossági intézkedéseket vezetett be, amikor elrendelte a pénzügyi tartalékképzést csütörtöki rendkívüli ülésén - közölte Lázár János, a város fideszes polgármestere az MTI-vel, hozzátéve: a
2008. október 16. csütörtök 18:04 - Hírextra
A politikus elmondta: a város képviselőtestülete azért hozta meg ezt a hat pontból álló döntéssorozatot, mert úgy ítélik meg, hogy a világban és az országban kialakuló pénzügyi válság hatással lehet a gazdaságra. Ez azt eredményezi, hogy a városban élő emberek biztonsága veszélybe került, s így veszélybe kerülhetnek a helyi kis és középvállalkozások is - jegyezte meg, s szavai alátámasztásául utalt arra: az utóbbi napokban több, a német piacra beszállító helyi kis- és középvállalkozás jelezte, hogy partnereik visszavonták a nekik leadott megrendeléseiket.

Ezért döntöttek úgy, hogy a helyi kis- és középvállalkozásoknak egy kárenyhítési, támogatási keretet kell felállítani, csakúgy, mint azon lakosoknak is, akik a munkájuk elvesztése vagy más ok miatt szociális válságba kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a polgármester.

Ezt a két alapot, a vállalkozást segítő alapot és a szociális alapot úgy lehet felállítani, ha a város saját költségvetését - tehát a városi intézmények, a képviselő-testület és a városháza költségvetését - is áttekintik. Ezért merült fel a képviselői tiszteletdíjak megvonása, a szolgálati gépkocsik leállítása, a telefonhasználat megtérítésének és egyéb juttatásoknak a visszavonása. Ezekkel a takarékossági lépésekkel több száz milliós tételekre lehet szert tenni, s ezzel is a város lakóinak biztonságát szolgálnák.

"Az önkormányzat tehát saját magán kezdi a takarékoskodást, hogy aztán segíthessen a városban élőkön és a helyi vállalkozásokon" - tette hozzá a polgármester.
Lázár János polgármester indítványára a város közgyűlése csütörtökön egyhangúlag megszavazta, hogy az önkormányzat október 15-ével minden kötelezettségvállalást felfüggeszt. A kötelező tartalékképzést az önkormányzati intézményeknél és gazdasági társaságoknál rendelték el.

Utasították az önkormányzati intézményeket és a városi érdekeltségű gazdasági társaságokat a személyi és dologi kiadások csökkentésére, s a folyamatban lévő fejlesztések áttekintésére. Minden intézmény és cég köteles október 31-ig javaslatot tenni költségei csökkentésére.

Valamennyi önkormányzati érdekkörbe tartozó intézménynél, gazdasági társaságnál elrendelték továbbá a nem kötelező béren felüli juttatások megvonását.

A jegyző utasítást kapott arra is, hogy az önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciójának összeállításában csak a törvény szerint kötelező önkormányzati feladatok és az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések finanszírozása szerepelhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását