2024. május 5. - Györgyi

Homályos összetételű, túl sok tagú lesz a nemzeti csúcs?

Homályos összetételű, nehezen azonosítható érdekeket megjelenítő szereplőkből álló grémium a Gyurcsány Ferenc kormányfő által javasolt nemzeti csúcs - olvasható a Századvég Alapítvány kutatásain alapuló, az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésben.
2008. október 14. kedd 20:48 - Hírextra
A Nemzeti Érdek című, az alapítvány gondozásában megjelenő új gazdaság- és társadalompolitikai folyóirat tematikus száma az összegzés szerint arra is kitér: kérdéses, hogy a tárgyalás alapjául szolgáló programpontok és a meghívottak által előterjesztett kérdések magukban hordozzák-e a megállapodás sikerét.

Az anyag rávilágít arra, hogy ilyen átfogó megállapodásokat csak aktív, cselekvőképes, jól azonosítható érdekeket képviselő szereplők képesek megkötni, mint például a munkaadók, munkavállalók képviselői.

"Erősen kérdéses" így a Századvég szerint, hogy a kormányfő által javasolt 12 pont, a Fidesz által ismertetett 7 pont, valamint a meghívottak által szabadon előterjesztendő kérdések magukban hordozzák-e egy sikeres megállapodás lehetőségét. Ráadásul a megvitatni kívánt kérdések egy része kifejezetten a parlamenti döntéshozatal hatáskörébe tartozik - hívja fel a figyelmet az alapítvány.

Az összegzés utal arra is, hogy a kormányfő által meghívni szándékozott felek egy jelentős része senkitől sem kapott felhatalmazást arra, hogy érdekeket jelenítsen meg és képviseljen. Mint figyelmeztetnek: "minden paktum annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle", azaz a megegyezés végrehajtásáért felelősséget is kell vállalni.

"Úgy látjuk tehát, hogy az idő kedvezne egy átfogó társadalmi-gazdasági paktum megkötésének, de a feltételek ebben a formában jelenleg nem adottak" - fogalmaz a kommüniké, hozzátéve: ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondani egy társadalmi megegyezésről, mint a válság feloldását lehetővé tevő egyik politikai eszközről, hiszen a feltételek megváltoztathatók, ez pedig egyedül "a kormányfői belátás" függvénye.

"Amennyiben a miniszterelnök számára is világossá válik, hogy a paktum megkötésének ő az egyik legfőbb akadálya, azaz egy válságkormánynak adja át a helyét, és belátható időn belül sor kerül az előre hozott választások kiírására, akkor úgy látjuk, a kormányfő a maga részéről már mindent megtett a válság megoldása érdekében" - fogalmazzák meg a Nemzeti Érdek című kiadvány tematikus számában.

Gyurcsány Ferenc múlt szombaton kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy e hét szombatján tartják a találkozót.A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását