Homályos összetételű, túl sok tagú lesz a nemzeti csúcs?

Homályos összetételű, nehezen azonosítható érdekeket megjelenítő szereplőkből álló grémium a Gyurcsány Ferenc kormányfő által javasolt nemzeti csúcs - olvasható a Századvég Alapítvány kutatásain alapuló, az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésben.

A Nemzeti Érdek című, az alapítvány gondozásában megjelenő új gazdaság- és társadalompolitikai folyóirat tematikus száma az összegzés szerint arra is kitér: kérdéses, hogy a tárgyalás alapjául szolgáló programpontok és a meghívottak által előterjesztett kérdések magukban hordozzák-e a megállapodás sikerét.

Az anyag rávilágít arra, hogy ilyen átfogó megállapodásokat csak aktív, cselekvőképes, jól azonosítható érdekeket képviselő szereplők képesek megkötni, mint például a munkaadók, munkavállalók képviselői.

"Erősen kérdéses" így a Századvég szerint, hogy a kormányfő által javasolt 12 pont, a Fidesz által ismertetett 7 pont, valamint a meghívottak által szabadon előterjesztendő kérdések magukban hordozzák-e egy sikeres megállapodás lehetőségét. Ráadásul a megvitatni kívánt kérdések egy része kifejezetten a parlamenti döntéshozatal hatáskörébe tartozik - hívja fel a figyelmet az alapítvány.

Az összegzés utal arra is, hogy a kormányfő által meghívni szándékozott felek egy jelentős része senkitől sem kapott felhatalmazást arra, hogy érdekeket jelenítsen meg és képviseljen. Mint figyelmeztetnek: "minden paktum annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle", azaz a megegyezés végrehajtásáért felelősséget is kell vállalni.

"Úgy látjuk tehát, hogy az idő kedvezne egy átfogó társadalmi-gazdasági paktum megkötésének, de a feltételek ebben a formában jelenleg nem adottak" - fogalmaz a kommüniké, hozzátéve: ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondani egy társadalmi megegyezésről, mint a válság feloldását lehetővé tevő egyik politikai eszközről, hiszen a feltételek megváltoztathatók, ez pedig egyedül "a kormányfői belátás" függvénye.

"Amennyiben a miniszterelnök számára is világossá válik, hogy a paktum megkötésének ő az egyik legfőbb akadálya, azaz egy válságkormánynak adja át a helyét, és belátható időn belül sor kerül az előre hozott választások kiírására, akkor úgy látjuk, a kormányfő a maga részéről már mindent megtett a válság megoldása érdekében" - fogalmazzák meg a Nemzeti Érdek című kiadvány tematikus számában.

Gyurcsány Ferenc múlt szombaton kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy e hét szombatján tartják a találkozót.A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.