2024. április 29. - Péter

"A kormány felfogni sem képes a válság súlyosságát"

A Fidesz szerint a kormányfő és a kisebbségi kormány megoldani sem, de felfogni sem képes a nemzetközi pénzpiaci válság és annak hatásának súlyosságát - mondta a párt szóvivője vasárnap Budapesten.
2008. október 12. vasárnap 15:55 - Hírextra
"Az elmúlt két napban egy dolog visszavonhatatlanul és minden eddiginél egyértelműbben bebizonyosodott, ez pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány nemhogy megoldani, de felfogni sem képes azt, hogy mi a helyzet, (...) felfogni sem képes a válságot és annak súlyosságát" - fogalmazott Szijjártó Péter a KDNP szóvivőjével tartott közös sajtótájékoztatón azt követően, hogy a kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását javasolja.

Szijjártó Péter szerint az elmúlt két nap történései azt mutatják, Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány nem érti, hogy miről van szó. Ha értenék, akkor tudnák, hogy a válaszlépések megtételére azonnali döntésre van szükség - jelentette ki.

Néhány hét múlva összehívandó és néhány hónap után valamilyen programot az asztalra letevő testületek összehívására nincs idő - mondta, majd hozzátette: hatalmas kárt jelent az országnak, hogy a kisebbségi kormány nem érti a kialakult helyzetet, és nem képes megfelelő válaszokat adni.
"Nem is tudom, Gyurcsány Ferenc mire gondol, hogy addig a válság majd karba tett kézzel ül Hegyeshalomnál, és várja, hogy mikor léphet be az országba?" - jegyezte meg.

A politikus úgy vélte, azonnali lépéseket csak egy cselekvőképes kormány tud megtenni, a kisebbségi kormánynak csak pr-ötletekre, pr-fogásokra van készsége és kapacitása.
Mint Szijjártó Péter mondta, sem az adó-, sem a költségvetési törvények tervezete nem felel meg a mai követelményeknek, ezért mindkét javaslatot vissza kell vonni.

Hozzátette: ráadásul a költségvetés jövő évi tervezete nem valós számokon alapul. A válságkezelés egyik legfontosabb lépéseként említette az adócsökkentést. Mint mondta, főként a kkv-knál kell otthagyni a pénzt, hogy életképesek maradjanak, s hogy meg tudják őrizni a munkahelyeket.

Gyurcsány Ferenc korábban meghirdetett 12 pontos javaslatáról kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta - ez a javaslatcsomag alkalmatlan a helyzet kezelésére, hiszen ennek megvalósítása tovább mélyítené a válságot. Hozzátette: a helyzet kezelésére a Fidesz-KDNP 7 pontos közös javaslatát már közzétették: ez az, ami megoldást jelenthet.

Halász Zsuzsa az elhangzottakkal egyetértve közölte: a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára elfogadhatatlan a bérek befagyasztása, ami egyben - a svájci indexálás miatt - a nyugdíjak befagyasztását is jelentené. Mint mondta, elfogadhatatlan számukra, hogy a kormány azokkal akarja megfizettetni a válság árát, akik dolgoznak, akik kiszolgáltatottak, akik a legnagyobb terheket cipelik.

A KDNP azt kéri a szakszervezetektől, a civil és nyugdíjas szervezetektől, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez ne következhessen be - fogalmazott, majd hozzátette: azt is kérik az említettektől, hogy szükség esetén vessék be a nyomásgyakorlás minden lehetséges eszközét a kormány rossz intézkedéseivel szemben.

Ugyanakkor Halász Zsuzsa azt hangsúlyozta: nemzeti összefogásra ugyan szükség van, ám ezt ma az Országgyűlés testesíti meg, még akkor is, ha ennek összetétele - mint mondta - "nem a nemzet akaratát jeleníti meg".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, illetve annak elnöke részt vesz-e Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcson, Szijjártó Péter azt mondta: erre meghívást még nem kaptak, de ha megérkezik a meghívó, akkor átgondolják a helyzetet.

A KDNP-nek, illetve annak elnökének szóló meghívással kapcsolatban Halász Zsuzsa szintén azt közölte: ha megérkezik a meghívás, akkor végiggondolják a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását