2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csak a csoda mentheti meg az építőipart

Csődhullám kialakulására számít az építőiparban, illetve az ingatlanfejlesztő cégek körében a Futureal Group vezérigazgatója. Futó Gábor azt mondta az InfoRádiónak, hogy majdnem lehetetlen új ingatlanprojektekhez forrást szerezni több európai országban, k
2008. október 10. péntek 07:08 - Hírextra
Azáltal, hogy a bankok alultőkésítettek, a bankrendszer nem tudja ellátni a funkcióját, hiszen ha egy bank tőkéjéből egy euró hiányzik, az tíz-tizenöt euróval csökkenti a hitelezését - fejtette ki az InfoRádiónak Futó Gábor, a Futureal Group vezérigazgatója. Ha tehát a bankrendszert nem sikerül időben újratőkésíteni - márpedig úgy tűnik, ez a helyzet -, a bankoknak vissza kell fogniuk a hitelezést. Ez pedig, mint mondta, az egész reálgazdaságot elkezdi szűkíteni. A bankok nem hosszabbítják meg, illetőleg visszavonják majd a hiteleket, nem fogják finanszírozni az új beruházásokat.

Futó Gábor hangsúlyozta: már álltak le emiatt beruházások, és szerinte drasztikusan vissza fog esni az új fejlesztések volumene. Az ingatlanberuházásokat sem fogják finanszírozni a bankok. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy az OTP és más intézetek is a minimálisra szorították vissza a projekthitelezést. Azaz nem arról van szó, hogy drágábban lehet pénzhez jutni, hanem hogy egyszerűen nem is lehet. Várhatóak a csődök, bedőlések - figyelmeztetett a szakember.

Hozzáfűzte: nemrég az Exporeálon, Európa talán legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán a német pénzügyminiszter azt fejtegette, hogy Amerikával szemben bezzeg Németország milyen jó helyzetben van. Majd nem sokkal később a tönk szélére került a legnagyobb német ingatlanhitelező intézet, és fokozatosan bejelentették a német bankok, hogy nem adnak hitelt ingatlanfejlesztésre. Ezért számos ingatlanfelesztő vég tőzsdei értéke a töredékére csökkent - mutatott rá a vezérigazható.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását