2024. május 11. - Ferenc

Vas János egy hét gondolkodási időt kért

Vas János egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, kilép-e az MDF parlamenti frakciójából - mondta Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője csütörtökön az MTI-nek.
2008. október 9. csütörtök 10:51 - Hírextra
Schmuck Andor elmondta: Vas Jánossal még szerdán konzultált, amikor is az országgyűlési képviselő egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, a Tisztelet Társasága felszólítására kilép-e az MDF parlamenti frakciójából.

Az ügyvivő hozzátette: személyesen tájékoztatta Vas Jánost arról, hogy mi volt a döntés oka és célja. A Tisztelet Társasága figyelembe veszi, hogy a képviselő gondolkodási időt kért, ezért a társaság a döntésig nem kívánja elmondani döntésének okát és célját - tette hozzá Schmuck Andor.

Megjegyezte: úgy tudja, hogy Vas János csütörtökön délelőtt találkozik az MDF vezetőivel a kialakult helyzetre tekintettel.

Az MTI kereste Vas Jánost is, de a képviselő nem vette fel telefonját.
Az MDF sajtóirodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az MDF székházában nincs semmiféle elnökségi ülés.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán közleményében azt írta: Vas János semmilyen módon nem jelezte távozási szándékát az MDF-frakcióból.

Ezt arra reagálva közölte, hogy a Tisztelet Társasága szerdán bejelentette: nem működnek együtt tovább az MDF-fel, ezért felszólítják Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat.

A társaság szerdai közleményében az állt, hogy "a Tisztelet Társasága az MDF választmányának március elején hozott döntéseként a Tisztelet Társasága és az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát elutasította. Egyben kezdeményezi az MDF-fel kötött 2006-os választási megállapodás felbontását." Közölték azt is, hogy az elnökség felszólítja Vas Jánost, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat az Országgyűlésben.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, hónapok óta nem tárgyalnak a társasággal, ezért, mint megjegyezte, természetes volt a Tisztelet Társaságának reakciója.
Amennyiben Vas János eleget tenne a Tisztelet Társasága felszólításának, akkor kilenc főre csökkenne az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hétfő óta az MDF-ből kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.

Ez alól csak az jelent kivételt, ha a képviselőcsoport eleve 10 fő alatti létszámmal jött létre. A házszabály ugyanis lehetőséget ad frakcióalakításra akkor is, ha az egyazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők száma nem éri el a tizet, de pártjuk listáról mandátumot szerzett és a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozik.
Ez azonban nem érvényes az MDF-re, hiszen Almássy Kornél és Vas János is országos listán jutott be a parlamentbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását