2024. május 7. - Gizella

Magyarok lengyel kitüntetési

Tarlós Istvánnak, a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezetőjének a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, Csomós Miklósnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettesének és Muszbek Katalinnak, a Magyar Hospice Alapítvány elnökének pedig a kit
2008. október 9. csütörtök 16:31 - Hírextra
Joanna Stempinska méltató beszédében elmondta, hogy Tarlós István és Csomós Miklós voltak a kezdeményezői az Óbudán 2010-ben megvalósuló Katyni mártírok parkjának és a katyni emlékműnek, ezért kapják a kitüntetést. A Hospice Alapítvány pedig a nagykövet szerint a lengyel hospice-szal szorosan együttműködött.

A nagykövet beszédében hangsúlyozta: nem véletlen, hogy éppen Magyarországon neveznek el - Európában egyedülállóan - közterületet a katyni mártírok emlékére. Mint mondta, a lengyel-magyar barátság hagyományainak következménye az egymás történelme iránti érzékenység.

Tarlós István beszédében úgy fogalmazott: azzal, hogy létrejön az emlékpark, sikerül rávilágítani a világ egyik "legcsúfabb" tettére, a történelemhamisításra.

A Fővárosi Közgyűlés tavasszal döntött arról, hogy emlékparkot hoz létre a katyni mártírok emlékére. A parkot 2010 májusában, a mészárlás 70. évfordulóján adják át. Az óbudai Árpád Gimnázium melletti parkot már idén, október végén átnevezik, ugyanakkor pedig kiállítás nyílik Katynról a Terror Háza Múzeumban, ahol eddig be nem mutatott dokumentumokat állítanak majd ki.
A Szmolenszk melletti katyni erdőben 1940-ben 4-5 ezer orosz hadifogságba került lengyel katonatisztet gyilkoltak le. A tömegsírokat a Moszkva ellen vonuló nácik találták meg, de a Szovjetunió a németeket vádolta meg a rémtettel. Mihail Gorbacsov szovjet elnök csak 1990-ben ismerte be, hogy oroszok követték el a tömeggyilkosságot. Két évvel később Borisz Jelcin orosz elnök átadott a lengyel vezetőknek titkos iratokat, amelyekből az is kiderült, hogy az utasítást Sztálin adta.

Történészek szerint Sztálin parancsára legkevesebb 22 ezer lengyelt öltek meg különböző helyszíneken. Több mint nyolcezer hadifogságba esett tartalékos tiszt, rendőr, határőr, továbbá ukrajnai és fehéroroszországi börtönökben fogva tartott civilek - jogászok, papok, kémkedéssel, szabotázzsal vádolt lengyel állampolgárok lettek a szovjet terror áldozatai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását