2024. május 7. - Gizella

A 2008-as Magyar Formatervezési Díj nyertesei

A Magyar Formatervezési Díj idei hat nyertes és öt különdíjas pályamunkája arról árulkodik, hogy egyre meghatározóbb a környezettudatos szemlélet a magyar tervezők körében - mutatott rá Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezé
2008. október 7. kedd 16:46 - Hírextra
Bendzsel Miklós hangsúlyozta, hogy a friss, fiatalos, egyszerre szellemes és praktikus pályamunkák többsége alkotójuk környezettudatos gondolkodásmódját is kifejezi. Nem véletlenül terjedt el a szakma képviselői körében az a mondás, hogy "a magyar design ősszel zöldül", hisz a Magyar Formatervezési Díj pályázatára évről évre egyre több olyan pályamunka érkezik, amelyre a forma esztétikuma mellett a környezetbarát szemlélet jellemző - tette hozzá.

Az idén 29. alkalommal meghirdetett pályázatra 203 pályamunka érkezett, ebből válogatta ki a 11 tagú nemzetközi zsűri első körben a most megnyitott kiállítás 50 műből álló anyagát, majd abból a hat díjazott és az öt különdíjas alkotást - mondta el Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője az MTI-nek. A hat díjazott mű közül három diákmunka-kategóriában, kettő tervkategóriában, egy pedig vizuális-kommunikáció kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az idei díjazottak között olyan környezettudatos munkák találhatóak, mint Nyilas Kálmán mobil szélgenerátora, Lenkei Balázs Napkorong névre keresztelt, napenergiával működő kerti zuhanya, és Gőczey András egykeres járműve, a Gauskerék. A nyertesek közé tartozik még Lonovics Zoltán, aki a Room magazin újszerű vizuális arculatát alakította ki, Nagy Richárd, aki egy, a használatban lévőnél jóval barátságosabb küllemű magzatvizsgáló készüléket alkotott, és Sümegi Éva, aki egyszerre stílusos és praktikus fűszercsomagolást hozott létre.

A különdíjakat Szabó Levente Electrolux E-Wash környezetbarát mosógépe, Sass Tivadar Viktor természetbarát kétéltű járműve, Szabó Dávid hirdetési felületként és ülőalkalmatosságként egyszerre szolgáló interaktív köztéri padja, Bagó Ákos Károly és Pavella Zoltán TB típusú bicondiláris térdprotézis-beültető eszközcsaládja, és Biczó Levente motorbicikli formaterve kapta.

A díjazott tárgyak és tervek mellett a kedden megnyitott, Magyar Formatervezési Díj 2008 címet viselő kiállításon az érdeklődők megtekinthetik az idei pályázat díjat ugyan nem nyert, de a zsűri által izgalmasnak ítélt alkotásait - köztük ékszereket, székeket, térelválasztó eszközöket, mobil-kávéfőzőket és ruhákat - valamint a Formatúra vándorkiállítást, amely az utóbbi öt év díjnyertes és különdíjas alkotásait mutatja be.

A két, egymás szomszédságában található tárlat mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egykori hallgatóinak Taste MOMEnts című vándorkiállítása is megtekinthető az Iparművészeti Múzeumban. Mindhárom tárlat a Design Hét programsorozat részét képezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását