2024. május 5. - Györgyi

Milliókért kelt el egy antik kancsó

Átszámítva több mint egymilliárd forintért kelt el egy nagyjából ezeréves közel-keleti hegyikristálykancsó kedden a Christie,s aukciós ház iszlám műtárgyakat felvonultató londoni árverésén.
2008. október 7. kedd 17:51 - Hírextra
Az egyetlen darab hegyikristályból kifaragott, gepárdvésetekkel díszített vékonynyakú kancsó a közel-keleti térség és Észak-Afrika egyes részei felett uralkodó Fátimida-dinasztia számára készült valamikor a 10. század végén vagy a 11. század elején.

Az uralkodóház 1050 körül elszegényedett és kénytelen volt megválni a kincstár több értékétől, köztük a kristálykancsó-gyűjteménytől, amelyből mostanra csupán hat darab maradt meg. Ezek mindegyikét neves múzeumok őrzik, például a párizsi Louvre vagy a londoni Viktória és Albert Múzeum.

A kedden elárverezett kancsót 1854-ben arannyal díszítette egy francia ötvös. Vélhetően ezért azonosították később tévesen 19. századi boroskancsóként. Ebben a minőségében bukkant fel idén januárban a Lawrences aukciós ház árverésén, amelyen 100 és 200 font közötti összegért kínálták, de a jószemű műgyűjtők felfigyeltek rá és végül a végül kikiáltási ár több mint ezerszereséért, 220 000 fontért kelt el.

Azóta kiderült, hogy a rendkívüli ritkaság az iszlám művészet felbecsülhetetlen értékű alkotása. A Christie,s közleménye szerint a januári adásvételt az akkori vásárló és a nevük elhallgatását kérő tulajdonosok "közös megegyezéssel" semmisnek nyilvánították.

A kalandos sorsú ezeréves kancsó a maga 3,2 millió fontjával azonban meg sem közelíti a muzulmán műtárgyak árverési rekordját, amelyet egy 32 centiméteres vaskulcs tart. A mekkai Kába-szentélyhez tartozó 12. századi kulcs a kikiáltási ár 18-szorosáért, 9,2 millió fontért (2,7 milliárd forint) kelt el a Christie,s nagy riválisa, a Sotheby,s áprilisi aukcióján.

Fennmaradt egyébként egy hetedik hegyikristálykancsó is a Fátimida-gyűjteményből, az viszont 1998-ban darabokra tört, mert leejtette egy firenzei múzeumi alkalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását