2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: állítsanak fel vizsgálóbizottságot

Benyújtotta az adatgyűjtési ügyben a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatát Gulyás József, az SZDSZ országgyűlési képviselője csütörtökön. A határozati javaslat az Országgyűlés honlapján olvasható.
2008. október 2. csütörtök 11:46 - Hírextra
A határozati javaslat az Országgyűlés honlapján olvasható. A testületnek az előterjesztés szerint 32 kérdésre kell választ adnia az alakuló ülésétől számított 180 napig tartó megbízatása alatt.
Az ellenzéki képviselő kezdeményezését azzal indokolja, hogy nem lehet tisztán látni az állampolgárok személyes adatainak biztonságát, valamint egyes állami szerveket, közszereplőket érintő információszerzési, más néven árnyék-titkosszolgálati botrány kiterjedését illetően.

Gulyás József szerint méltatlan a jogállamiság normáihoz az, ahogyan az ügyet az arra illetékesek kezelik.A politikus szerint jogosan merül fel az a kérdés, kik és milyen formában döntöttek arról, hogy milyen információkat hoznak nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban, nem sérti-e a nyomozás érdekeit, ha a folyamatban lévő nyomozás esetében sorra kerülnek ki a hatóságoktól adatok, bizonyítékok.

A vizsgálóbizottságnak többek között arra kellene választ adnia, hogy az ügyben érintett cég, az UD Zrt., továbbá a vezetői által működtetett cégcsoport tevékenysége mire irányult. Beépültek-e olyan szervezetekbe a cégcsoport tagjai, mint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hatóság, valamint különböző rendőri szervek?

A javaslatban szerepel az a kérdés is, hogy álltak-e megrendelői viszonyban az UD cégcsoporttal, vagy információszerzési céllal adtak-e feladatot országgyűlési képviselők a cégcsoport vezetőinek. Hogyan jutott az MDF elnöke a hangfelvételhez?

Az országgyűlési határozati javaslat szerint a vizsgálóbizottság 12 tagból állna, az MSZP hat, a Fidesz három, a KDNP, az SZDSZ és az MDF egy-egy képviselőt delegálhatna a testületbe.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: most kapták kézhez a javaslatot, így arról még nem alakították ki álláspontjukat. Ugyanakkor a sürgős tárgyalásra vonatkozó javaslatot a házbizottságban nem támogatta, mert nem tartotta indokoltnak, ugyanis az ügyben büntetőeljárás, polgári peres és ombudsmani eljárás is folyamatban van.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy az SZDSZ indítványa magáncégek és magánszemélyek vizsgálatára irányulna, egy korábbi alkotmánybírósági határozat azonban kimondja, hogy magánszemélyekre, magáncégekre vonatkozóan csak akkor folytatható parlamenti vizsgálat, ha az Országgyűlés erről törvényt alkot. Ez a törvény még nem születetett meg, így hiányoznak az alkotmányos garanciák arra, hogy a parlament a rajta kívül álló szervezetek körében vizsgálatot folytathasson, például nincs rögzítve, hogy milyen jogorvoslati lehetőségük van az érintett személyeknek a bizottság döntése ellen.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek elmondta, támogatják a vizsgálóbizottság létrehozását.Utalt arra, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kezdeményezni fogja az ügyrendi bizottságnál, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságát összehívják annak érdekében hogy a testület végre gyakorolja ellenőrzési kötelezettségét a Nemzetbiztonsági Hivatal felett. A nemzetbiztonsági bizottságnak azt kellene megvizsgálnia, hogy az NBH betartja-e a törvényeket akkor, amikor egy magán-titkosszolgálat ellen nyomoz - fűzte hozzá a szocialista képviselő, aki szerint ki kell derülnie, hogy a Fidesz és a KDNP miért akadályozza az ellenőrzést.

Göndör István elmondta: azért támogatják a vizsgálóbizottság létrehozását, mert jogszerűtlen a magán-titkosszolgálat működése, és az ország alkotmányos berendezkedését veszélyezteti.
"Számunkra elfogadhatatlan, hogy havonta több százezer forintot kapó képviselők nem végzik el a kötelezettségüket" - fogalmazott.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője elmondta, hogy pártja még nem alakította ki álláspontját az előterjesztésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását