2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ma drámázhatunk

A Magyar Dráma Napján, vasárnap Budapesten és vidéken számos színházban várják különféle programokkal a látogatókat. A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, h
2008. szeptember 19. péntek 16:07 - Hírextra
Budapesten az Új Színház ezen a napon tartja évadnyitó fesztiválját, amelyen a látogatók a számos program mellett a teátrum művészeivel "gigaperformanszon" vehetnek részt.

A lezárt Andrássy úton, az Opera előtt évadnyitó színházi fesztivált rendeznek vasárnap, ahol szinte valamennyi budapesti teátrum ízelítőt ad kínálatából a Magyar Dráma Napján.

Az egri Gárdonyi Géza Színházban a közönség ízelítőt kap a készülő bemutatók előkészítésének izgalmából. Szombaton 10 órától délig az érdeklődők tanúi lehetnek, miként épül fel Háy János A Pityu bácsi fia című előadásának díszlete, hétfőn 17 órától pedig a rendezők avatják be a nézőket az évad tervezett előadásainak háttértitkaiba. Kedden 11 órától Bulgakov Iván, a rettentő című komédiájának próbájába "kukucskálhat" be a kíváncsi publikum - ismertette a tervezett programokat Pilisy Csenge szóvivő.

Szekszárdon, a Magyarországi Német Színház negyedszázados jubileumi évadot kezd; a színház igazgatója, Frank Ildikó az MTI-nek elmondta: vasárnap tartják a két nap múlva sorra kerülő premierjük, Gyurkó László A bús képű lovag Don Quijote de la Mancha szörnyűséges kalandjai és gyönyörű szép halála című zenés tragikomédiájának főpróbáját. A darab rendezője Tóth András Ernő, címszereplője Andrei Hansel.

Tatabányán a Jászai Mari Színház közönségtalálkozóval egybekötött előadást tart pénteken a Közművelődés Házában. A közönség a nyíregyházi Vidor Fesztivál legjobb előadásának választott Magyar a Holdon című vígjátékot láthatja, majd beszélgethet a szereplőkkel, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Csákányi Eszter, Katona László színművészekkel, valamint Árkosi Árpád rendezővel és a darab szerzőjével, Tasnádi Istvánnal.

A kecskeméti Katona József Színház egyik játszóhelye, az Üzemszínház felveszi Ruszt József nevét. A 2005-ben maghalt Kossuth- és Jászai-díjas rendező, érdemes és kiváló művész 1974 és 1978 között volt a kecskeméti teátrum főrendezője. A Ruszt József Stúdió Színház névadó ünnepségén részt vesznek a neves rendező kollégái, barátai és alkotótársai. Az ünnepség után felolvasószínház keretében Visky András Megöltem az anyámat című darabját mutatják be a színház művészei.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház is méltó módon szeretné megünnepelni szeptember 21-én a Magyar Dráma Napját, ezért a Fő téren felállított színpadon előadják azt a műsort, amellyel ezekben a hetekben bejárták Vas megye városait, hogy bérletvásárlásra biztassák a térség lakosait - közölte Jordán Tamás, a teátrum igazgatója. A félórás előadás után a színpad előtt elhelyezett kávéházi asztaloknál helyet foglalnak a színház művészei és minden asztalnál lesz egy üres szék, amelyre leülhetnek az érdeklődők, így rövid, de személyes találkozásra van lehetőség a színész és a néző között.

Zalaegerszegen Szellemidézés címmel tartanak egyfajta felolvasóestet a Hevesi Sándor Színház művészei hétfőn. A 18 órakor kezdődő műsor a Zalaegerszegi Televízió Stúdiójában látható Tucsni András szerkesztésében és összeállításában. A színház művészei korabeli dokumentumok, naplók és könyvek alapján mutatják be Az ember tragédiája színrevitelének történetét. A zalaegerszegi teátrum színészei felidézik a dráma 1883-as bemutatója utáni valamennyi rendezést, egészen az 1983-as zalaegerszegi premierig, egyben a tragédia születésének századik évfordulójáig. A zalai színház akkori nyitódarabját - benne Luciferként Gábor Miklóst - korabeli tévéfelvételekről láthatja majd a műsor közönsége.

A köztelevízió az m2-n 100 év - Játék a színház címmel szórakoztató vetélkedőt indít vasárnap: a 16 részes műsorban színészek, drámaírók mérik össze tudásukat vasárnap esténként az elmúlt évszázad színházáról, irodalmáról, zenéjéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását