2024. április 30. - Katalin, Kitti

Új bemutatók a megújult színházban

A nyáron szükségessé vált felújítások elvégzése után a 2008/2009-es évadban négy bemutatóval jelentkezik a budapesti Karinthy Színház. A teátrum egy rendhagyó előadás színhelye is lesz: decemberben Kosaras Renáta festőművész összművészeti performansz estj
2008. szeptember 18. csütörtök 15:27 - Hírextra
"Saját erőből új álmennyezetet csináltunk, átfestettük a belső teret, zenekari árkot alakítottunk ki és meglepetésként forgószínpadot építettünk, amelyet mindjárt az első bemutatónkon kihasználunk majd" - mondta el a teátrum igazgatója.

Mint megjegyezte, Neil Simon A napsugár fiúk című komédiájában Galla Miklós és Koltai Róbert játssza majd a darabbéli híres komikuspárost. Ők készítették el az október 3-tól látható színmű színházbeli változatát, de Koltai Róbert munkája lesz a rendezés is, Szőke Istvánnal együtt.
"Beleszerettem az ötletbe, mert ők annyira különböző komikusok, amiről a darab is szól: két egészen más ember nem tud összeférni, de mégis egymásra vannak utalva a szakmájuk folytán" - beszélt a vígjátékról Karinthy Márton.

"Régi álmom volt Bernard Shaw: Tanner John házassága című darabja, amely azért érdekes, mert megpróbáljuk eljátszani benne azt, amit nem szoktak: ez egy Don Juan-paródia, egy olyan Don Juanról szól, aki nem hódít, hanem őt csábítják a nők, és ő menekül" - számolt be az igazgató november 7-én bemutatni tervezett darabjukról.

A vígjátékot rendezőként jegyző Karinthy Márton szerint Shaw színművében a Don Juan-történet tragikuma helyett inkább a groteszk és az irónia kerül előtérbe a brit szerző világlátásának megfelelően: a nőknek az a célja, hogy megszerezzék a férfiakat, a férfiak dolga pedig az, hogy meneküljenek. "Shaw és Karinthy Frigyes hatottak egymásra, egyszer még találkoztak is, ebben az értelemben is a Karinthy Színházban a vígjáték helye" - hangsúlyozta a teátrum igazgatója.
Decemberben kerül színre Franz Wedekind híres, múlt század elején írt darabja, A tavasz ébredése, "egy kamaszoknak készült és fiatalokkal eljátszatott beavatószínház. A mű a kamaszerotikáról szól, ahogyan a tizenévesek küszködnek saját, ébredező +tavaszukkal+, a szexualitásukkal" - beszélt következő bemutatójukról a teátrum vezetője. Beszámolója szerint a darab rendezője, Vidovszky György egy drámatagozatos iskolában tanít és a Bárkában számos izgalmas előadást rendezett diákjaival, akiket a Karinthy Színházba is magával hoz.

"Utolsó idei bemutatónkat két mű közül választjuk majd ki, attól függően, hogy melyikhez találjuk meg jobban a speciális szereposztást" - közölte Karinthy Márton, majd elárulta, az évad utolsó premierje egy, a Hitchcock által is feldolgozott regény, a Psycho alapján készült színdarab vagy egy "nagyon szórakoztató zenés játék" lesz.

"Megálmodtam harminc képet, melyek végig fognak vinni egy témakört: mi mozgat minket az életben" - beszélt "Mozgat! ...a testünk ideiglenes állomáshely..." című különleges performansz estjéről Kosaras Renáta. A fiatal festőművész elmondta, nem ő, hanem képei fognak fellépni, irodalmi szövegek, zene és tánc kíséretében. Minden festménynek egy-egy érzelem a témája: a fájdalom, a szerelem, a vágy, a gyötrelem vagy a hatalom, míg az utolsó képé a Biblia.

"Mivel én a nonfiguratív gesztusfestészetet művelem, minden képhez szoktam keresni egy irodalmi idézetet, amely gondolati irányvonalat ad a képhez. Festés közben mindig szól nálam a zene, így jött az ötlet, hogy ezeket ötvözzem, kiegészítve a tánccal" - számolt be az előadás ötletéről Kosaras Renáta.

A képeken ábrázolt fogalmakhoz egy-egy általa választott irodalmi idézet kapcsolódik, melyeket Oberfrank Pál és Kéri Kitty tolmácsol. "Így egyben fog megjelenni a nézők előtt, miért vagyunk itt" - hangsúlyozta a festőművész, akinek Sallai Tibor zeneszerző, Kátai Róbert koreográfus és Martinecz Andrea stylist segít megvalósítani koncepcióját. Kosaras Renáta elmondása szerint egyelőre egyszer kerül színpadra az előadás, de a fogadtatástól függően szeretnék jövőre legalább ötször-hatszor megismételni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását