2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szigorúan korlátoznák a dohányzást

Horvátország megszűnhet a dohányosok egyik utolsó európai mentsvára lenni, miután a nyilvános helyeken való dohányzás szigorú tilalmáról akar törvényt elfogadtatni a kormány a parlamenttel.
2008. szeptember 12. péntek 00:36 - Hírextra
Darko Milinovic egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a közeljövőben terjesztik a parlament elé a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a jövő év tavaszától például egyáltalán nem lehet dohányozni a kocsmákban, presszókban, rágyújtani csak kinn, az ajtó előtt szabadna. Az éttermekben a dohányzást csak külön e célra kijelölt helyen engedélyeznék, ahol azonban nem szabad majd ételt-italt árusítani.

A törvénnyel a lakosság nem dohányzó kétharmadát akarják megvédeni a dohányzó egyharmadtól, s ez utóbbiakat is káros szokásukról való lemondásra kívánják ösztönözni - mondta a miniszter, aki rámutatott, hogy a 4 és fél millió lakosú országban évente 10 ezer dohányos és további 3000 passzív dohányos halálát okozza a cigaretta és évente 422 millió eurót költenek a dohányzással összefüggő betegségek kezelésére.

Horvátországban eddig is volt a dohányzást nyilvános helyeken korlátozó törvény, de teljes tilalom csak az oktatási és egészségügyi intézményekben van érvényben, a vendéglátóhelyeken pedig általában semmibe veszik az amúgy sem szigorú korlátozásokat.

A terv szerint megsokszorozzák az ellenőrzést és 2800 euróig terjedő bírsággal büntetik a dohányzási tilalom megszegőit.

Amúgy az egész Balkán a dohányás első számú fellegvára Európában: a térségben a felnőttek 30-40 százalék rabja a káros szenvedélynek, amely az elhalálozások 40 százalékáért felelős a 70 évnél fiatalabb férfiak körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását