2024. május 2. - Zsigmond

A kormány függessze fel részvételét a Déli Áramlatban

A Fidesz szerint Magyarországnak fel kell függesztenie részvételét az Oroszország vezetésével kiépíteni tervezett Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában mindaddig, amíg reális esély van az Európai Unióhoz köthető Nabucco vezeték megvalósítására - mondta
2008. szeptember 12. péntek 12:42 - Hírextra
A magyar kormány "Nabucco konferenciákkal, Nabucco nagykövetekkel" sem tudja leplezni, hogy politikája kifejezetten a Nabucco gázvezeték ellen irányul - vélekedett Németh Zsolt.

Az ellenzéki képviselő szerint kezdeményezésük arra is vonatkozik, Magyarország lépjen fel a Déli Áramlatban szerepet vállaló európai uniós tagállamok irányába, hogy egyértelműen, világosan és közösen részesítse előnyben a Nabucco megvalósítását a Déli Áramlattal szemben. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország mellett Ausztriának, Bulgáriának, Görögországnak, Olaszországnak és Romániának kiemelkedő a felelőssége a közös európai energiapolitika megvalósítása szempontjából.

Az ellenzéki képviselő szerint a grúz háború világossá tette, hogy a Dél-Kaukázus és az egész Kaszpi-térség kulcsfontosságú Európa és Magyarország diverzifikált gázellátása szempontjából. A fideszes képviselő kitért arra, hogy a Nabucco gázvezeték jelent érdemi diverzifikációt az orosz gázvezetékekkel szemben, mert nem orosz gázt, nem orosz útvonalon keresztül szállítana Európába.

"Ez a minőségi különbség a magyarázata, hogy részben megértsük az egész grúz háborút, másrészt világossá váljon, miért folytat Oroszország elkeseredett harcot a Nabucco gázvezetékkel" - fogalmazott Németh Zsolt. Megjegyezte: a két vezeték, a Déli Áramalt és a Nabucco kizárja egymást.

Arra a kérdésre, nem tekinti-e a belügyekbe való beavatkozásnak a budapesti amerikai nagykövet kijelentését, Németh Zsolt azt mondta, nem tartja a hivatalos amerikai álláspontot Magyarország, illetve Európa belügyeibe való beavatkozásnak, hiszen a nagykövet által elmondott kijelentés nagyon ésszerű, a hosszú távú európai energiabiztonság szempontjából követendő.

Nyakó István, az MSZP szóvivője reagálásában az MTI-nek azt mondta, azt a politikai cikk-cakkot, amit a Fidesz mutat, már a Magyar Nemzet sem tudja követni. A szocialista szóvivő szerint a napilappal is vitája van a Fidesz felső vezetésének, hiszen az elmúlt napokban kemény vita folyt a lap szerkesztősége és az ellenzéki párt között külpolitikai kérdésekről.

A pártszóvivő közölte: érdeklődéssel olvassák a további polémiát, ami lehet, hogy használ az újság olvasottságának, de árt a magyar nemzetnek.

April H. Foley amerikai nagykövet csütörtökön azt mondta, az európai államoknak, így Magyarországnak is meg kellene fontolnia, elhalasztja-e a tárgyalásokat Oroszországgal a Déli Áramlatról. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára erre reagálva hangsúlyozta: Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat a Déli Áramlatról.

Az évi mintegy 30 milliárd köbméter szállítási kapacitású Déli Áramlat az orosz Gazprom és az olasz Eni energiavállalat közös vállalkozása orosz földgáz Európába juttatására, elkerülve a hagyományos útvonalakat. A Déli Áramlat gázvezeték a krasznodari területről a Fekete-tenger alatt haladva érné el Bulgáriában Várnát, ahonnan két ágra válik szét: az egyik ága Görögország felé indul Olaszországig, a másik Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át északról érné el Olaszországot, és a tervek szerint ausztriai ága is lenne.

A Nabucco - a jelenlegi tervek szerint - nem orosz, hanem közép-ázsiai földgázt szállítana Európába, azonban a vállalkozás elindítása késésben van a Déli Áramlathoz képest, és a Nabucco vezetéket földgázzal ellátni hivatott közép-ázsiai országok hajlandósága sem egyértelmű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását