2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyolcmilliméteres filmvetítési világrekord

A világon egyedülálló rekordot állítottak fel Szegeden szerda este a VII. Super 8mm Fesztivál nulladik napján, ahol huszonöt vetítőgép egyszerre vitt a vásznakra szupernyolcas filmre vett történeteket.
2008. szeptember 11. csütörtök 06:26 - Hírextra
A Régi Zsinagógában egy speciális állványzatra tették a gépeket és az általuk vetített képek körülölelték a nézőket. Mint Rózsa Péter, a vasárnapig tartó filmfesztivál főszervezője elmondta, több éves munka eredménye volt a szerda esti bemutató.

Az ötletet ugyanis három évvel ezelőtt a Media Wave-en próbálták megvalósítani. Akkor egy szabadtéri helyszínen építették fel az állványzatot, és rakták fel a gépeket, viszont az eső közbeszólt, így egy sátorba menekítették a felszerelést. Ugyancsak az eső hiúsította meg tavaly a produkciót, ezért idén már fedett helyszínt választottak, ahol végre sikerült a kísérlet, amit a nézők is elismerő tapssal jutalmaztak.

A VII. Super 8mm Fesztivál hivatalosan csütörtök este veszi kezdetét. Az úgynevezett vörös szőnyeg show keretében az Oscar-díj átadások külsőségeire emlékeztető módon vonulnak be az alkotók és a vendégek a szegedi Belvárosi Moziba.

Ezt követően kezdődik meg a versenyfilmek vetítése.Az idei versenyprogramban kilenc kategóriában összesen negyvenegy filmet láthat majd a közönség. A fesztivál öt napja alatt kiállítás, továbbá koncertek, szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket.

Megrendezik a már hagyományosnak számító analóg multimédia performanszot is, amelyben a főszerep a nyolcmilliméteres filmeké, a zenéé, az élő szövegé, és a mindezt összefogó varázslaté.
A programot szombat este az S8 Improv Csoport koncertje is színesíti majd.

Ezt a Szeged egyik szimbólumának számító, igényesen felújított Szent István téri Víztoronynál élvezhetik majd a nézők és hallgatók. Az 'S8 Improv Csoport szó szerint szabadzenét játszik. A totális improvizációk során létrehozott hangfolyam két elektromos gitár, különféle ütőhangszerek hangjaiból, illetve hétköznapi háztartási tárgyak apró zajaiból, neszeiből áll össze, amit esetenként "talált hangok minimálisan szerkesztett montázsa" egészít ki.

A vizuális hátteret a szupernyolcas filmvetítések egészítik ki, amelyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását