2024. május 8. - Mihály

Kiállítás az erőszakról a Műcsarnokban

Kártya- és diainstalláció mellett rajzok, fotográfiák, videók tekinthetők meg a t.error - a félelmed egy külső tárgy című tárlaton a Műcsarnokban; az október 15-ig látogatható kiállítás az erőszak és terror megnyilvánulásaira összpontosít 11 művész alkotá
2008. szeptember 10. szerda 15:29 - Hírextra
A kiállítás és a hozzá kapcsolódó filmvetítés az erőszakra, félelemre, agresszióra fókuszál, keresve és bemutatva a média és az erőszak közötti viszonyrendszert - közölte Erdősi Anikó kurátor. Hozzátette: a bemutató apropóját nem a 2001. szeptember 11-iki New York-i terrortámadás évfordulója adta, a "véletlen" hozta úgy, hogy a tárlat most nyílt meg.

Beszámolt arról, hogy 11 külföldi és magyar képzőművész munkáját választották ki a témához kapcsolódva. A tárlaton látható egyebek mellett Siemon Allen amerikai művésznek az az installációja, amely több ezer, az Egyesült Államokban kereskedelmi forgalomban lévő gyűjtőkártyából áll. A propagandacélra készült kártyákon katonák, fegyverek és háborús jelenetek láthatóak. Az itt bemutatott Kártyák - Tartós Szabadság című installáció a 2001-ben az afganisztáni katonai kampány alatt kiadott sorozat teljes bemutatása.

A magyar Schneemeier Andrea megnyitja a Félelmek Ideiglenes Irodáját, ahol bárki elmondhatja, leírhatja félelmeit; a projekt második részeként egy "láthatatlan" demonstráció és politikai színház résztvevői a begyűjtött félelmeket feliratok formájában pólókon viselik majd.

Az amerikai Rainer Ganahl performanszában négy biciklihez kötözteti magát, amelyek megpróbálják négyfelé szakítani a testét. Xaviera Simmon Nem nehéz elmondani című videója a városi gyerekek játékának mikéntjeit vizsgálja; a film bemutatja, amint egy forró nyári napon gyermekek lövöldöznek egymásra játékosan vízi pisztollyal.

A finn Jari Siloma:ki fotósorozata különböző európai városokban, mindennapos helyzetekben készült; a művész embereket, városi tájképet, épületeket fényképezett előre meghatározott módon, a háború kegyetlenségét leíró vizuális nyelvet alkalmazva.

Bryan Zanisnik videói a nagymamáját ábrázolják eltérő, kitalált kontextusban a vietnámi háborútól kezdve bevándorlóként vagy éppen bérgyilkosként. Az Elmúlt dolgok emléke című filmben a nagymama a háború idején jellemző helyzeteket játszik el külvárosi otthonának kényelmes keretei között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását