2024. május 4. - Mónika, Flórián

Alzheimer-fehérjét mértek élő agyban

A béta-amiloid nevű fehérje szintje, Amely az Alzheimer-kórral köthető össze, emelkedik az agysérülés után lábadozó embereknél. A meglepő eredmény magyarázhatja, miért növelik a sérülések a kór kialakulásának valószínűségét - állítják olasz és amerikai ku
2008. augusztus 29. péntek 17:34 - Hírextra
A St. Louis-i Washington Egyetem és a Milánói Egyetem kutatói 18, súlyos agysérülésen átesett páciens agyában mérték óráról órára a béta-amiloid koncentrációját, miközben a sérültek visszatértek a kómából. Kis méretű katétert helyeztek el a páciensek agyában, így vettek mintát a sejtek közötti folyadékból, ahol az Alzheimer-kórral összekapcsolt fehérje is felhalmozódik.

David Brody és munkatársai megállapították, hogy várakozásukkal ellentétben a folyadékminta béta-amiloid koncentrációja nem csökken, hanem éppen ellenkezőleg, óráról órára emelkedik. Azoknál a sérülteknél viszont, akiknek romlott neurológiai funkciója, csökkent a fehérje agyi szintje.
A béta-amiloid szint közvetlen agyi mérését azért tervezték el a kutatók, mert az agysérülteknél később 2-4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór - mondta Brody.

A kutatási eredmény a Science című tudományos folyóiratban jelent meg. Brody szerint tanulmányuk csak kezdete azoknak a kutatásoknak, melyek a sérülések és az Alzheimer-kór közötti összefüggést vizsgálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását