2024. május 4. - Mónika, Flórián

A pekingi hőség javíthatja az agyműködést

Az olimpiai játékok sportolói számára nem remélt előnyt jelenthet a kínai forró, párás környezet - állítják brit kutatók.
2008. augusztus 11. hétfő 18:15 - Hírextra
A köznapi gondolkodás azt sugallná, hogy különösen a hűvösebb éghajlatú országok sportolói nehezen alkalmazkodnak a nagy melegben való versengéshez. Az olimpiai játékok idejére Pekingben magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat jósoltak a meteorológusok.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem kutatói azonban úgy találták, hogy a brit női gyeplabdacsapat tagjainak jobb volt a döntéshozó képessége hőségben. Hannah Macleod kutatásvezető úgy véli, a sportolók mozgósítani tudták kognitív tartalékaikat.

Az angol kutatók szerint a meleg nem feltétlenül káros, főként azokban a sportokban, ahol taktikai érzékre és mentális fittségre van szükség.

A BBC jelentése szerint a nottinghami kutatók a brit női gyeplabdacsapat két tagjával (Anne Panter és Becky Herbert) egy átlagos mérkőzés körülményeit szimulálták taposómalomban zajló terheléssel. A taposómalmot az egyetem "időjáráskamrájában" helyezték el, ahol a Pekingben várható hőmérsékletet és páratartalmat állították elő: 33 Celsius fokot és hatvan százalékos páratartalmat.

Az összetett mentális feladatokat a játékosok ugyanakkora számban oldották meg hőségben, mint normál körülmények közt, ám gyorsabban. Macleod szerint extrém körülmények hatására az élsportolók előhívják kognitív tartalékukat, ez teszi lehetővé számukra, hogy legyőzzék a hőstressz hatásait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását