2024. április 29. - Péter

Nyílt levelet ír három szervezet Halmajugra önkormányzatának

Nyílt levelet ír Halmajugra önkormányzatának a helyi romák nevében a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) és két másik szervezet; erről Horváth Aladár, az RPA elnöke beszélt kedden a Heves megyei községben tartott lakossági fórumon.
2008. augusztus 19. kedd 18:56 - Hírextra

A három szervezet azt akarja elérni, hogy a falu vezetése bontson szerződést a községben közrendvédelmi feladatokat ellátó biztonsági céggel, amelynek munkatársa a napokban bántalmazott egy helyi roma férfit.


Augusztus 3-án egy vitához hívták ki a Buldog Kft. embereit, a cég egyik munkatársa ekkor ütött meg egy 42 éves roma férfit, aki elvesztette az eszméletét, s két foga kitört.


A rendőrségi vizsgálat folyamatban van, az önkormányzat a roma szervezetek nyomására múlt csütörtökön határozatlan időre felfüggesztette a kft.-vel tavaly májusban kötött szerződést. Az 1400 lakosú Halmajugrán a lakosok egy része ragaszkodik a szerződés felbontásához, mások szerint sok egyedülálló fél a faluban, ezért szükség van az őrökre. A fórum előtt erről veszekedés tört ki, emiatt a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke elment a helyszínről.


Horváth Aladár a fórumon közölte: a Halmajugráért Roma Magyar Egyesület, a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet és az RPA aláírásával adják át a nyílt levelet, amelyben többek között a Buldog Kft.-vel kötött szerződés tartalmára, díjára kíváncsiak, s arra, szerepel-e benne, hogy a kft. "fegyveres alakulattal látja el szolgálatát".


A kérdések közt van, hogy a körzeti megbízott és a polgárőrség mellett miért kell "külső erő", az incidens miatt miért nem bontották fel a szerződést, igaz-e, hogy évi 60 milliót fizet az önkormányzat a kft.-nek, és hol szerepel ez a pénz a költségvetésben.


Horváth Aladár úgy fogalmazott: "tavaly tavasz óta fegyveres milícia tartózkodik a községben, félelmet és folyamatos feszültséget teremtve".


Az önkormányzat a felfüggesztéssel egy időben arról is döntött, hogy erősebb rendőri jelenlétet kér a gyöngyösi rendőrségtől és térfigyelő kamarákat szereltet fel. Horváth Aladár a térfigyelő rendszert "további, a község valamennyi lakosát diszkrimináló döntésnek" nevezte.


Somodi Tiborné, Halmajugra polgármestere kedden az MTI-nek elmondta: a lopások és garázdaságok miatt lakossági kérésre bízták meg az őrzéssel a Buldog Kft.-t, a társaság munkájával kapcsolatban nem volt kifogás, soha nem érkezett lakossági bejelentés. A szerződést azért függesztették fel, mert még nem zárult le a rendőrségi vizsgálat - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását